Molen Kapelmolen / Zandmolen / Zuidmolen / Schaliemolen, Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, Noord-Brabant

Baronie en Markiezaat

In 1540 werd de Kapelmolen t.b.v. de huidvetters gerepareerd.
Bron: De Waterschans, 01/12/1985; p. 8.

De eerste vermelding van een molen hier dateert uit 1393.
De molen werd in 1552 gebouwd op een tegen de stadsmuur opgeworpen berg. Vanaf 1612 werd hij de Schaliemolen genoemd, en vermoedelijk in of kort voor 1648 afgebroken.
Bron: De Waterschans, 01/09/2001; p. 8.

trivia
Bergen op Zoom is waarschijnlijk in de 12de eeuw ontstaan. Al vrij vroeg waren drie kernen te onderscheiden die de latere stad vormden: het oude hof van de heren van BoZ (het latere Markiezenhof), de Grote Markt als handelscentrum en de Haven en Dubbelstraat waar de nijverheid (potbakkerijen) zich centreerde. De twee eerstgenoemde kernen zijn omstreeks 1330 ommuurd, waarbij de Lievevrouwepoort (nog altijd intact) de westelijke toegang vormde.

In 1533 werden Stad en Land van Bergen op Zoom tot Markiezaat verheven, maar helaas was, mede door de expansie van Antwerpen, een einde gekomen aan de bloei van Bergen op Zoom. Tevens verloor de stad een belangrijk deel van zijn achterland door een overstroming. Wat nog aan welvaart was overgebleven werd weggevaagd door de Tachtigjarige Oorlog, met name door het langdurige beleg van veldheer Parma en later Spinola. Bergen op Zoom had een reputatie opgebouwd als vestingstad en behield de vestingstadfunctie nog tot 1867. Nadat het niet langer de vestingstadfunctie had kon Bergen op Zoom voor het eerst in jaren weer uitbreiden.

Bron: Gemeente Bergen op Zoom.