Molen Biertse Korenmolen, Biert

Biert, Zuid-Holland

Biert
bij de T-splitsing Biertsedijk- Molendijk
Nissewaard, Zuid-Holland
Voorne-Putten

geschiedenis
Coopbrief van de Biertse Koorn Molen bij Daniel Gommerse Molenaer tot Spijkenisse van Vrouwe Agatha Breman met Erfpaghtreght van tachtig gulden volge11S graeffilijckheits-regt -18 april 1676 (OM Biert en Stompaert -inv.l)

Molenaar te Biert is van 1678 tot zijn dood in 1719 ene Gommert Marcusz. van Mannekus en aangenomen mag worden, dat in het kleine Biert geen tweede molenaar gelijktijdig actief was! 3 oktober 1990 (Mededeling van Secr. "Stichting Oud Geervliet")

Volgens de stamboom van de familie van Schelven zou Isaak Centszoon van Schelven, geboren op 23 augustus 1673 en overleden in 1710, molenaar geweest zijn op deze molen van 1688 tot 1693

website fam. van Schelven

*Op 29 januari 1305 gaf Nicolaas III van Putten aan zijn broer Simon van Markenburg volgens Zeeuws recht een nieuw land in leen om dat te bedijken. In het betreffende document staan belangrijke molengegevens vermeld, oa.:"Wij niclaes, Heere van Putte ende van Strien, doen cond (maken bekend)allen luden dat... (en punt 10 geeft dan aan) er ten leen gegeven is "ende den wint, dat is te verstaen, dat dair nieman wintmolen maken of setten en sal dan hi". Vervolgens wordt onder punt 15 genoemd: "Ende hierbuten hebben wi den verseiden haren (heer) Simone onsen broeder gegeven ten voorseiden leenrechte wintmolen te setten in Biervliet". Het gaat hier dus om het recht in Bier(vlie)t een wind(koren)molen te stichten. De molen kwam op de dijk te staan. De molen stond bezuiden de bebouwing, tegenover de afgedamde Welvliet. De Biertsedijk gaat er nu over in de Molendijk die naar Simonshaven voert.

De molen was reeds in 1379 verpacht, op een uit ca. 1516 daterende kaart van een gedeelte van het vroegere Putten staat de molen als standerdmolen ingetekend. In 1733 stond de molen als "vervallen" vermeld. Op een kaart van ruim een eeuw later, de uit het midden van de 19e eeuw stammende Generale kaart van Putten, komt de molen niet meer voor. Op de gemeentekaart van Geervliet van 1869 evenmin.

Notariƫle akte Teunis Trouw arbeider wonende Simonshaven als voogd over de minderjarigen Heiltje Meeldijk en Johanna Meeldijk kinderen van Jannetje Trouw op 12 augustus 1825 in Simonshaven overleden uit haar 1e huwelijk met Johannes Meeldijk melkboer overl. 05 november 1818 en enige erfgenamen. Hij verkoopt in het openbaar 1e 1 bunder 26 roe 27 el weiland onder Biert nr 27 hoogste bieder Johannes Huiskamp predikant wonende Simonshaven op 176 gld 87 ct, 2e 1 bunder 87 roe 41 el weiland onder Simonshaven aan de Molendijk nr 157 en 158 hoogste bieder Leendert Saarloos bouwman te Zuidland op 750 gld, 3e 1 bunder 30 roe 60 el weiland onder Simonshaven in de polder van Heer Simonshaven aan de Molendijk nr 159 hoogste bieder Job Oprel metselaar wonende Simonshaven op 405 gld 7 ct, 4e 3/4 van een huis, schuur en erf met tuin onder Simonshaven aan het einde van de Molendijk bij de vervallen korenmolen van Biert nr 22 hoogste bieder Harpert Trouw bouwman wonende Simonshaven op 65 gld en 5e 3/4 van een bunder 34 roe 93 el weiland onder Bier nr 60 hoogste bieder Johannes de Jongh arbeider te Simonshaven op 121 gld 50 ct. Vervolgens worden alle percelen eerst afzonderlijk gemijnd en daarna in combinaties met het resultaat dat percelen 1,2 en 3 worden gemijnd door Leendert Saarloos op 1531 gld 67 ct en percelen 4 en 5 op 252 gld 90 ct.

Aktenummer: 50
Aktedatum: 24/04/1827
Aard van de akte: veiling
Naam notaris: Leendert Plooster
Toegangsnummer: 110 Notarissen
Inventarisnummer: 1356

Info: OUDNIEUWS,
contactblad van de stichting OUD-GEERVLIET,
no.32 augustus 1987.
nog waarneembaar
Voor de reconstructie van deze kruising, in de jaren 80, schijnt de plaats van de molen nog goed zichtbaar te zijn geweest. Van deze molen is nog een molensteen bewaard gebleven, in een tuin aan de Heenvlietse Drieendijk.
De grootvader van de toenmalige eigenaar van deze woning , de heer Verweel, was de laatste molenaar van de Biertse korenmolen. De heer Verweel had de blauwe molensteen uit de slootkant getakeld nabij de nu nog bestaande boerderij. Vorig jaar lag de molensteen er nog.
Informatie van M. van der Steen.