Molen van de Kolk (1e locatie), Oudesluis

Oudesluis, Noord-Holland

Aan de noordkant van de Kolk
Schagen, Noord-Holland
De Zijpe

7 tot 8 m

geschiedenis
De eigenaar Sijbrand Bakker van de koren- en pelmolen op de Zijpsche dijk in Oudesluis (Tenbruggencatenummer 06505 n), kwam op 9 maart 1853 in het bezit van grond in de Zijpe, de Kolk waar begin 17e eeuw drie boezemmolens gestaan hadden.

Op 17 mei 1853 verzocht Bakker het polderbestuur om toestemming voor het plaatsen van een molen om zijn land, dat het grootste deel van het jaar onder water stond, te bemalen op de Poel. Iets eerder had hij hetzelfde al verzocht aan Z.M de Koning. De molen moest tevens ingericht worden voor het malen van mosterd en havergort. De Minister van Financiƫn keurde het vestigen van een grutterij en mosterdfabriek af, en ook een nieuw verzoek aan de Gouverneur in Haarlem had geen succes.

De molen werd wel gebouwd op kadastraal perceel 663, maar alleen als poldermolen.

Om praktische redenen werd de molen (of een opvolger) rond 1880 verplaatst naar zijn zuidelijker nieuwe locatie op perceel 662.

Bron: "Zijper Historie Bladen", 2001 nummer 2, met dank aan H. van der Kaay.