Molen (standerdmolen), Luyksgestel

Luyksgestel, Noord-Brabant

Kapellerweg
Bergeijk, Noord-Brabant
De Kempen
Luyksgestel A (3) 456 Wed. Peter Struijf c.s.

geschiedenis
Op deze plaats stond in 1644 al een windmolen. In het artikel van Isfridus de Groot 'De watermolen van Venbergen en andere molens van Abdij Postel' (in Analecta Praemonstratensia, 1957, pag. 302-317) wordt deze molen niet vermeld. De molen van het nabijgelegen Bergeyk was wél van de Abdij van Postel.

De standerdmolen verbrandde op 14 april 1889. De laatste molenaar van de standerdmolen hield wel van een borrel. Of dit de oorzaak was dat hij ernstig in het krijt stond bij graanhandelaar Goossens in de Willemstraat in Eindhoven is niet bekend, maar feit is dat hij na het afbranden van de standerdmolen geen geld had om een nieuwe te bouwen. Goossens werd daardoor eigenaar van de grond, en liet daarop een stenen molen bouwen, de nog bestaande De Grenswachter.

Bron ondermeer: Nederlandse Molendatabase.

Op 16-07-1851 berichtte het Algemeen Handelsblad) het volgende:

EINDHOVEN, 13 Julij. Men verneemt uit het naburige dorp Luiksgestel, dat aldaar Donderdag een 5 à 6-jarig meisje, door hare moeder naar eenen korenmolen gezonden zijnde, om wat meel te halen, door een der wieken van dien molen zoodanig aan het hoofdje is getroffen, dat de ongelukkige reeds des anderen daags aan de gevolgen er van is bezweken.

Het slachtoffertje heette Maria Das, ze werd geboren in Turnhout (B), ze overleed op 11-07-1854 om 20.00 uur. (Overlijdensakte – Open archief / BHIC)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 16 mei 2021