Molen Zeldenrust voorganger, Budel

Budel, Noord-Brabant

Budel
Burgemeester Van Houtstraat 60
Cranendonck, Noord-Brabant
De Peel

geschiedenis
De molen werd in 1869 door Jan Rooijmans als bergmolen gebouwd. Dit omdat hij geen molenaar/pachter meer kon zijn op de andere Budelse molen Nooitgedacht (omdat die vanaf dat moment bemalen zou worden door de zoon van de eigenaar).
Opvallend is de knik in de romp, net boven de maalzolder. Het lijkt aannemelijk dat Rooijmans een hogere molen wilde bouwen.

In 1893 werd Jan Rooijmans door Hendrik Rooijmans opgevolgd tót 1897, daarna kwam Jean van Winkel.
In 1898 brandde de molen uit en werd daarna hersteld.

- Budel en Cranendonk voorheen en thans, S.H. Winkelmolen, 1960
Verzameling H. van der Kaay.
- Nederlandse Molendatabase.

Deze molen is gebouwd in 1869 door Jan Rooijmans. Hier begint de verwarring, op de andere molen in Budel zat ook een Rooijmans.
1. Volgens het boek Budel en Cranendonk, Voorheen en Thans is de molen in 1897 verbrand.
2. Volgens het boek De Brabantse Molens ZOU!!! de molen vermoedelijk in 1900 zijn verbrand, zo staat het ook op de Molendatabase.
Volgens boek 1 was de bouwer Jan Rooijmans toen al ziek (1897) en is hij is op 1 maart 1899 overleden, maar hij heeft de herbouwde molen nog wel gezien. De brand in 1900 is dus niet mogelijk. De molen was in 1900 wel weer in gebruik.
H. van der Kaay, 13 mei 2011.

In 1900 is, als ik het goed heb, wél het molenhuis (tegenover de molen, nu café de Meulen) afgebrand, vandaar misschien het voorkomen van het jaar 1900.
Toen de molen klaar was, lag Jan Rooijmans al erg ziek in bed. Met behulp van enkele spiegels, heeft hij de molen nog kunnen zien malen.
Rob Simons, 27 mei 2011.

Nieuws van den Dag 3 oktober 1898:
Te Budel (N.-Br.) is de graan- en schorsmolen van den molenaar H. Roymans geheel afgebrand. Een groote hoeveelheid koren en eikenschors ging hierbij verloren. De molen was verzekerd; de inhoud niet.