Molen Mijns Heren Watermolen, Geervliet

Geervliet, Zuid-Holland

Nissewaard, Zuid-Holland
Voorne-Putten

getijdenmolen

Eerst werd het koren uit Geervliet en omgeving gemalen middels een getijdemolen.

Het Spui was het verbrede water dat aansloot op de verdedigingswerken rondom Geervliet. Het werd ook gebruikt als bergkom voor polderwater en loosde via de haven op de Bernisse. Deze Spuikom was eigendom van de Heer van Putten. In de tijd dat eb en vloed in de haven nog een rol speelden, werd bij hoogtij het water in de kom vastgehouden om bij eb te worden gespuid. Hierdoor bleef de haven op diepte. De werking van de getijden zorgde bovendien voor de aandrijving van een getijdemolen, die tot ca. 1380 in bedrijf is geweest.

Op een in 1382 opmaakte rentmeestersrekening staat vermeld: "die steenen molen mit houte ende sceven, die Roelof tot Wyc coft". Dit gaat schijnbaar al over de windmolen die in 1383 ter vervanging van de getijdemolen werd een windmolen gebouwd op een voormalige verdedigingstoren.

De getijdemolen moet tussen 1382 en 1417 zijn verdwenen, want toen werd hij niet meer in de rentmeestersrekening, en was er sprake van visserij in "de sluze tot Geervliet".

Bron ondermeer: De Ring van Putten, J.L.van der Gouw 1967. Zuid-Hollandse Studiƫn deel XIII. Verzameling H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een schatting, naar het kaartje op blz. 53 van genoemde bron.