Molen van Vremdijck, Hoek

Hoek, Zeeland

Terneuzen, Zeeland
Vremdijck(e)
Zeeuws-Vlaanderen (oost)

open voet

geschiedenis
Reeds voor 1599 stond er een molen aan het einde van de huidige Noorddijk op de verdwenen Driedijk, die het toenmalige dorp Vremdijck(e) van meel voorzag. Aangezien de Lovenpolder in 1542 is ingedijkt en de Couwenpolder in 1545, is het aannemelijk dat de molen omstreeks die tijd is gesticht.
Op 2de Paasdag 1606 werd deze molen door zware storm omvergeblazen en daardoor geheel “tot ruyne gecommen”. Aangezien in 1600 de hele Vremdijck(e) polder inclusief het dorp Vremdijck(e) door de Schelde werd verzwolgen, was er weinig noodzaak de molen op die plaats te herbouwen.

De naam Vremdijck(e) is ontstaan uit de naam Vroondijck(e). Vroongronden zijn gronden die voor de dijk aan de zeekant lagen. Later werd er een nieuwe molen gebouwd, op de plek waar het plaatsje Hoek is ontstaan. Een gedeelte van de polder waar eens Vremdijck(e) lag, is in 1816 pas weer ingepolderd en heet nu de Nieuwe Neuzen Polder. Tegenwoordig (2002) staat er de grootste chemische fabriek van Europa (DOW chemicals) en heeft de verbindingstunnel van Zeeuwsch-Vlaanderen onder de Westerschelde naar Zuid-Beveland er zijn in/uitgang. In Hoek herinnert de naam van het bejaardencentrum Vremdieke nog aan het verleden. De Couwenpolder heet inmiddels de Koudepolder.

Informatie van H.E.P.Köhler

Deze molen kwam ook al voor in 1532.
Dit volgens een brief van de schoolmeester in Terneuzen D.Platteeuw aan zijn neef C.Platteeuw Molenaar in Hoek
Het dorp Vremdieke (plaatselijk dialect, spelling varieert) lag er al voor de inpoldering van zowel Loven- als Koudepolder.

Informatie van Jelle de Groote, 12-3-2013

Bron : Assenede Ambacht: Staten van goed 1521-1624 (Bew. M. Claeys)

Reg. 1024 (1547-1562), blz 50 Staat van Jacop GOETHALS.: H: NN. V: Joos GHOETHALS; Bastiaen SLOCK (later Pieter HUUTENDALE). W: NN waarvan Mayken (later x Vijntsent DE PAU) en jongste Janneken. NB: Deel van molen; Baselis GOETHALS betaalde ook een deel; augmentatie anno 1557 na + vrouw van Pieter HUUTENDALE en vrouw van Jooris GOETHALS. 1 sporkele 1550.

Reg. 1023 (1521-1531), blz 171v Staat van Jan OSTLANDT (verder ook HOESTLANDT).: H: NN. V: Anthonius ROELANT; Jacop GOETHALS; Willem SPRILLE. W: NN. NB: Zesde deel van molen in Vremdijk. 14 hooimaand 1526.

Informatie van Marc Scheir, 9 april 2019