Molen van Van den Brekel, Pey

Pey, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Van den Brekel
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07298
oude dbnr.
V7298
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 07298 Molen van Van den Brekel (Pey)
Foto: Echt in oude ansichten nr 75, Zaltbommel 1970

locatie

plaats
Pey
plaatsaanduiding
op het Hoogveld
gemeente
Echt-Susteren, Limburg
streek
Midden-Limburg
geo positie
X: 190144, Y: 345536
N: 51.09827, O: 5.88891

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
romp
gesloten voet
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
De Windmolen van Pey in 1894 is gebouwd door Peter van den Brekel in het buurtschap Pey in de gemeente Echt.

Van den Brekel stamde uit een Brabants molenaarsgeslacht. Zijn grootvader bouwde de stenen windmolen (Nooit Gedacht?) (Tenbruggencatenummer 02011) in Haaren en zijn vader Gerardus Anthonius van den Brekel bouwde een windmolen in Overloon (Tenbruggencatenummer 01954). Verder bouwde zijn broer Simon in 1867 de "Nooit Gedacht" in Merselo (Tenbruggencatenummer 01955). Later werd zijn vader vier jaar lang eigenaar van de windmolen "Aan de Kapel" in Maasniel bij Roermond (Tenbruggencatenummer 11455) waar Peter van den Brekel in 1884 als molenaar aan de slag ging.

In 1894 kocht van den Brekel een perceel bouwland op het Hoogveld in Pey-Echt waar hij een standaardmolen zou bouwen. Uiteindelijk werd het geen nieuwe molen maar werd een bestaande molen uit Hombeek bij Mechelen, Belgiƫ (zie Molenechos.be) overgeplaatst naar deze nieuwe locatie. Drie jaar later liet hij in de buurt van deze molen nog een stoommolen en een woonhuis bouwen. Ook werd hij na een openbare verkoop in 1901 eigenaar van de Hompesche molen bij Stevensweert, maar die hij twee jaar later weer verkocht aan Petrus Sangers.

In 1917 verkocht van den Brekel de wind- en stoommolen aan Anna Weeda. Deze trouwde later met Jacobus Hubertus van den Brekel, de zoon van Peter van den Brekel, die molenaar was op de windmolen in Pey.

Deze Jacobus van den Brekel kon door verlamming zijn molenaarswerk niet meer uitvoeren. In 1920 werd de windmolen gesloopt en een jaar later werd de stoommolen openbaar geveild. De nieuwe eigenaar werd Peter Hubertus Engelen van beroep mijnwerker.

Het enige dat nog aan de vroegere windmolen herinnert is een molensteen die tegenwoordig nog in de woonwijk Pey aan de Theresiastraat zichtbaar is.

Pierre Vossen, 9 maart 2008.

aanvullingen

trivia
Pey (Limburgs: Pej) is een kerkdorp in de gemeente Echt-Susteren in de Nederlandse provincie Limburg dat tegen Echt is aangegroeid. De spoorweg Roermond-Sittard fungeert als grens.

De locatie van deze molen hebben we nog niet kunnen vaststellen omdat hij op geen enkele topografische kaart voorkomt. Het moet benoorden de N572 zijn geweest, in de buurt van de huidige Theresiastraat. De aangegeven locatie is slechts een ruwe schatting.
Redactie.