Molen Schoolpolder, Diemen

Diemen, Noord-Holland

Schoolpolder

Diemen
Aan de Diem
Amstelland

geschiedenis
De Schoolpolder lag tussen de Diem en de Hopmanspolder. De poldertjes waren van de rest van de Gemeenschappolder afgesneden door de Muider Trekvaart.

Na vereniging van de Schoolpolder en de Hopmanspolder ontstond de Overdiemerpolder met als molen die van de Hopmanspolder (Tenbruggencatenummer 00698).

Amsterdamsche Courant, 7 jan. 1721:
"Poldermeesteren van de School en de Hopmans Polders, gelegen in Over-Diemen, beoosten het dorp Diemen buyten Amsterdam, zullen op Saturdag den 18 January besteeden, het maken van een agkante Watermolen, in koop en leverwerk, en verkopen twee oude Wip Watermolens ter voorsz. plaetse. De Conditien zyn te vinden by Jan Fredriksz. Verloop, op de Agtergraft over de Ossemarkt in Amsterdam."

Zie verder Tenbruggencatenummer 00698.

Bij de aanleg van het Merwedekanaal werden (in tegenstelling tot eerder bij de Trekvaart) grondduikers gelegd zodat de polderbemaling aan weerszijden van het nieuwe kanaal verenigd bleef.

In 1936 werd op de plek van de Overdiemerpoldermolen een ruwoliegemaal gebouwd. Later werd op de plek van de vroegere Schoolpoldermolen een elektrisch gemaal geplaatst.

Bron: "Jaarboek Amstelodamum" 1978 pag. 379.
H. van der Kaay, 6 maart 2008.