Molen (beltmolen), Ruitenveen

Ruitenveen, Overijssel

(beltmolen)
Kantige molen, beltmolen

Ruitenveen
Dalfsen, Overijssel

geschiedenis
De eigenaren van de tegenwoordig “Molen van Massier” genoemde molen, de halfbroers Bartelt de Graaf en Hendrik Stolte, waren in 1893 door financiële moeilijkheden genoodzaakt hun molen te verkopen aan Jan Massier Ze bouwden zo’n 300 meter ten west-zuidwesten van hun vorige molen, en aan dezelfde kant van de straatweg naar Zwolle, een nieuwe molen. Deze tweede molen stond, net als dat dat met de molen van Massier vóór 2001 het geval was, nog op de uiterst noordelijke rand van het grondgebied van de toenmalige gemeente Dalfsen.

Het was vermoedelijk een beltmolen.

Deze molen werd in 1903 gekocht door Gerrit Massier uit Nieuwleusen, die hem in 1904 liet verplaatsen naar de Lichtmis te Rouveen.

Bron: “Windkorenmolens in de gemeente Dalfsen”, hoofdtuk door A.G. Kleinjan in “Uit de geschiedenis van Dalfsen” (uitgave IJsselakademie, Kampen, 1989), blz. 337.

De locatie is een gissing, puur gebaseerd op de beschrijving.