Molen buiten de Haarlemmerpoort (bij de Herenmarkt) (1), Amsterdam

Molen buiten de Haarlemmerpoort (bij de Herenmarkt) (1)
onbekend
Molen 07251 Molen buiten de Haarlemmerpoort (bij de Herenmarkt) (1) (Amsterdam)
detail van onderstaande tekening ca 1544

gesloten voet

geschiedenis
Op de kaart van Cornelis Anthoniszoon uit 1544 staan drie standerdmolens (de andere zijn Tenbruggencatenummer 07247 en Tenbruggencatenummer 07248) net buiten de Haarlemmerpoort bij de Singel en de Herenmarkt. Mogelijk was een van de drie de nogmaals verplaatste Westelijke Molen, dbnr. 7246.

Eén van de drie molens is waarschijnlijk afkomstig geweest uit Monnickendam (De Kraai (?), Tenbruggencatenummer 08341), en werd in 1614 verplaatst naar buiten de Haarlemmerpoort (bij de Singelgracht), De Kraai (2), Tenbruggencatenummer 08342. Deze conclusie is te trekken uit de zinsede uit de overdachtsakte van 8 december 1614: "de afbraak van een molen gestaan hebbende te Monnickendam en nu gestelt buiten de Haarlemmerpoort binnendijks op ‘t Schuttersbolwerk."

trivia
NB De gegeven locatie is een ruwe schatting aan de hand van de vogelvluchtkaart van Cornelis Anthoniszoon uit 1544.