Molen Zuidermolen / Suydermoelen, Workum/ Warkum

Workum/ Warkum, Fryslân

Molen 07163 Zuidermolen / Suydermoelen (Workum/ Warkum)
fragment kaart J.Blaeu, 1649-1700, zie externe link

Workum/ Warkum
Hemelumer Oldeferd en Noordwolde

geschiedenis
De eerste vermelding van een korenmolen in Workum is in 1399 als graaf Albrecht de stad toestaat er meerdere te hebben, waaronder de al bestaande molen. Waarschijnlijk was dit die oudste korenmolen van Workum. In 1520 trok de kerk van Workum trok er een jaarlijkse rente uit, zodat de molen waarschijnlijk op kerkegrond gebouwd was. "Dae molne" was één van de beste renten van de kerk. Op de kaart van ca. 1560 van Jacob van Deventer stonden twee molens getekend, deze en de Noordermolen (dbnr. 7161).

In 1583 kwam de naam "Suydermoelen"voor. In 1675 was de molen nog in goede staat. Verkopingen van de molen zijn bekend in 1706 en 1733. In dat laatste jaar kocht dr. Pierius Binkes de molen, "met praam, molenzeilen, molenpolle en molenaarsharne".

In 1760 bestond de molen ook nog, maar op het eind van de 18e eeuw moet hij zijn verdwenen.

- Molenkroniek(je) ca. 1500-1600 - II, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.
- De Molenaar nr 88 (1985), blz. 51/52 - 18 december, Drs. D.M. Bunskoeke.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.