Molen De Leeuwerik, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

aan de Oostzijde van de Trekvliet
Leiden

omgebouwd
Vermeld in 1687 en verdwenen voor 1783.

Volmolen De Hond werd in 1759 omgebouwd tot oliemolen De Leeuwerik. Hiervoor werd het olieslag van de gesloopte oliemolen De Zwaan gebruikt (Tenbruggencatenummer 08874). In 1760 werd bij de molen een pakhuis gebouwd.

In 1780 kocht A.Th. Zoodaar, koopman te Zoeterwoude voor ƒ 1000 de grond waarop De Leeuwerik stond, en de overige bouwwerken daarop. De molen was al deels afgebroken en de vorige eigenaar mr. Rogier van Aldewaereld, heer van Cronestein, liet de rest van de molen ook nog verwijderen.
Bron: Leids Jaarboekje 2001.

Leydse courant, 7 april 1780

Op Zaturdag den 15 April 1780, des avonds ten 5 uuren precys, zal men in het Heeren Logement aan den Burgh binnen Leyden, publik veilen en verkoopen een extra hegte en zedert weinige Jaaren byna geheel vernieuwde en ongemeen verbeeterde dubbelde WIND-OLY-MOOLEN, genaamd DE LEEWERK, met alle deszeKoek-Kassen en ruime Turf-Schuur, hegte en commodieuze Wooningen, een geheele nieuwe Steene Coupel, een Tuyn met uitgeleezene Vrugtboomen, en een Kampje LAnd; Staande en geleegen alles by den anderen aan Lammen, tusschen de Vaart, genaamd de Vliet, en de Heeren-Weg, een quartier uur van de Stad Leyden, onder den Ambagte van Soeterwoude, zynde deze Moolen de eenigste OLY-MOOLEN eenige uuren alhier in het rond: breeder by Biljetten onderrichting by den Notaris Luzac te Leyden voorn.