Molen Korenmolen van Koedijk, Koedijk

Koedijk, Noord-Holland

Koedijk
Langs de Rekere
Geestmerambacht

open voet

geschiedenis
In 1569 kreeg Koedijk zijn eerste molen. Het dorpsbestuur, bestaande uit schout, schepenen en waarschappen, sloten een overeenkomst met Mr. Hendrick Gerrits, Gerrit Roelants en Gerrit Joghims, molenmakers en poorters van Naarden, waarbij laatstgenoemden aannamen een korenmolen te bouwen.

Op 30 augustus 1570 werd voor de erfpachtsom van 25 stuivers een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Koedijk verstrekt aan Schepenen en Regeerders van Koedijk.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

In een ooggetuigeverslag van het beleg van Alkmaar door de spanjaarden 'Cort verhael van die ghesciedenisse ende belegeringhe der stat Alcmaer anno 1573' (regionaal archief Alkmaar) wordt gemeld dat de belegerden vanuit de stad Alkmaar zagen dat er mensen waren opgehangen aan de wieken van de molen: 'Op den eersten october sagen wij aen de drie hecken van coren moelen op Koedijck hanghen een ghedaente van een mensche oft wij en conden anders niet mercken, staende opt bolwerckt bij de Minnebroeders, oft het waren menschen.'

In 1658 was de molen nog steeds een standerdmolen met open voet. Zo staat hij op de kaart van landmeter C. Claesz. Bommer, A.R.A. Hingman 4046.

In 1693 kreeg de molen een naam, De Koe. Rond die tijd is de grondmolen gebouwd.

Bron: "Oud Alkmaar" 1982 nummer 1, pag. 427-443: "Wel en wee meelmolens in Koedijk", door J.P. Geus.
Henk van der Kaay, 9 jan. 2008 & MHO.