Molen 't Fortuin / 't Lam, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

noordzijde stad tussen Vroegop en Papegaay
Leiden
Leijden A (1) 38 Petrus Dekker en Consorten

, 1741 herbouwd
geschiedenis
G.C. Helbers (Leidsch jaarboekje 1926) meldt: ‘t Fortuyn, korenmolen, herbouwd in steen in 1741, later (na 1790) ‘t Lam genaamd, afgebroken in 1850, stond op den wal achter de Zandstraat.

De molen komt nog niet voor op de kaart van Joan Blaeu (1649). De molen komt als stellingmolen voor op de kaart van C. Hagen uit 1675. Voor de kaart in de atlas van Frederick de Wit (detail zie boven) zijn waarschijnlijk de drukplaten van C. Hagen gebruikt.

Eerder heette een andere molen, meer naar het oosten, 't Lam (dbnr. 2552). Nadat die was afgebroken in 1788 werd vanaf 1790 deze molen herdoopt van 't Fortuin naar 't Lam. Hierop speculerend: Misschien was deze molen overgenomen door de oude eigenaren van dbnr. 2552 en hebben die de naam meegenomen.

Molen Het Lam: Afbraak 1850. Inv.nr. 4618 - 2295.
Grondafstand van de voormalige molen het Lam aan de gasfabriek, 1851/18. Notulen BenW Inv.nr. ? - 053v.
Bron: Consessies en smalle diensten Leiden 1545-1930.