Molen Korenmolen van Nieuwe Niedorp, Nieuwe Niedorp

Nieuwe Niedorp, Noord-Holland

- Abraham Reyers, molenaar te Veenhuysen (Tenbruggencatenummer 06660 z)
- Roelof Alberts, molenaar te Oude Niedorp (Tenbruggencatenummer 01083)
- Claes Pieters, molenaar te Zijdewind (Tenbruggencatenummer 06675 e)
- Pieter Pieters, molenaar van Nieuwe Niedorp
De eerste drie spraken vaste maalprijzen af voor tarwe, rogge, gerst en bonen, de vierde sloot zich hierbij aan betreffende klanten van buiten zijn banne.

Bron: "Een prijsafspraak van molenaars in 1684", door J. Boon in West-Frieslands Oud en Nieuw, 10e bundel, 1936.

trivia
NB De huidige Oosterweg heette vroeger Boomerweg, daarvoor ook Oosterweg. De vroegere Oosterweg heet tegenwoordig Ooievaarsweg.

Het is een kaartfragment uit de 'Caerte van een stuck lants genaamd ‘tLeen gelegen tot nieuwe Nijerop leen van den huijse van Brederoede'; in 1578 getekend door Lournes Pietersz. Regionaal Historisch Centrum Alkmaar, Catalogusnummer: PR 1003241.

Op een grafsteen van 12 juli 1626 met een molen erop uit de NH kerk van Nieuwe Niedorp wordt Maritgen Maertensdr Fecke genoemd. Onderaan de steen staat ook nog Piet Fueck (is dat misschien Pieter Maertensz Fecke?). Martigen Maertens Fecke was mogelijk een zuster van Reijer Maertensz. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de zuster van een molenaar met een molenaar trouwde, maar de naam van haar man weet ik niet.
Marianne Teunis, 4 dec. 2011.