Molen Rosmolen buitenplaats Damzigt, Voorburg

Voorburg, Zuid-Holland

Voorburg
aan de Vliet, nabij de huidige Nieuwe Havenstraat
Leidschendam-Voorburg, Zuid-Holland
Haaglanden

geschiedenis
In een verkoopakte uit 1682 wordt een rosmolen genoemd op het terrein van de buitenplaats Damzicht of Damsigt. Op 14 november 1682 verkochten Jan Cornelis van Haestrecht en de erfgenamen van zijn zuster Annitge Cornelis dit bezit in het Oosteinde van Voorburg aan Gualterus Donck. Het verkochte werd daarbij omschreven als een woning met een schuur, hooibergen, zes morgen wei- en teelland en een paardenwatermolen.

De akte vermeldt niet waarvoor de familie Van Haestrecht deze rosmolen gebruikte. Wellicht werd hij ingezet om de grond droog te malen, of juist om de gewassen bij droogte van water te voorzien. Veel buitenplaatsen hadden een fontein die werkte op paardenkracht. Door met een rosmolen een reservoir vol te pompen, kon de fontein kon na het openzetten van een kraan een tijdje spuiten zolang er druk genoeg was.

Koper Donck maakte van het gekochte aan de Vliet een mooie buitenplaats met fraaie tuinen en een koepel.

Deze buitenplaats bestaat nu niet meer, hij lag aan de Vliet waar nu de industrie en kantoren rond de Nieuwe Havenstraat gevestigd zijn.

Bron: Historisch Voorburg, juni 2014, ingezonden door Gilbert Dereadt.

Tot op de top. kaart van 1934 staat Damzicht nog aangegeven.

trivia
Molen op geen enkele kaart aangetroffen. De coördinaten geven bij benadering het midden van de voormalige buitenplaats Damzicht aan, zoals het aan de Vliet grensde. De nog bestaande sloot langs de Dokter van Ledestraat tussen de Vliet en het Oosteinde was de noordoostelijke begrenzing van Damzicht, en tevens tot voor kort de gemeentegrens tussen Voorburg en Leidschendam.