Molen van Beverwijk (1e), Beverwijk

Beverwijk, Noord-Holland

Detail tekening Daniël van Breen, 1628 (NH Archief)

Beverwijk
aan de Haven
Noord-Kennemerland

geschiedenis

Op 15 oktober 1578 werd voor de erfpachtsom van 8 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een nieuwe korenmolen, "in plaats van de afgebrande oude", verstrekt aan de Burgemeesteren van Beverwijk. Waarschijnlijk betrof dit deze (dan gemeentelijke?) molen.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Tot 1576 stonden in Beverwijk 2 molens: dbnrs. 17473, Joosts mole, en 17474, Frans' mole.

Volgens de website van de Gemeente Beverwijk werd Beverwijk in 1576 door de Spanjaarden nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. Slechts negen huizen resteerden. Zonder twijfel hebben beide molens dat niet overleefd. De windbrief van 15 oktober bevestigd dat ten aanzien van tenminste één.

Op 14 oktober 1578, één dag eerder, werd voor de erfpachtsom van 2 pond 5 schelling een tweede windbrief voor een korenmolen verstrekt, aan Marritgen Coenen.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat in 1578 ter vervanging twee nieuwe molens in Beverwijk gebouwd zijn, dbnr. 15856 en deze dbnr. 7050 aan de haven. Deze beide molens staan namelijk niet op eerdere kaarten.

De windbrief voor Marritgen Coenen zal dan waarschijnlijk de andere nieuwe molen betroffen hebben, dbnr. 15856.

Tekening uit 1628: Noord-Hollands Archief, inv.nr. NL-HlmNHA_359_000466_M.
Deze meelmolen met ernaast een blauwselmolen. Dat is in ieder geval geen windmolen.

De standerdmolen staat op de kaart van de Stede Beverwyk, Johannes Rollerus, 1729. Noord-Hollands Archief, NL-HlmNHA_560_000098_K.
Martin Hilgers, 1 jan. 2022.