Molen Weidemolen buiten de Linie, Den Helder

Den Helder, Noord-Holland

Molen 07006 Weidemolen buiten de Linie (Den Helder)

Den Helder
aan de Linie, Middenweg w.z.
De Noordkop

geschiedenis
In de voormalige polder, nabij de Linie aan de westzijde van de Middenweg, stonden twee watermolentjes die veel Nieuwediepers nog hebben zien malen. Zij stonden net buiten en net binnen de Linie (Tenbruggencatenummer 10257). Het molentje dat buiten de Linie stond maalde nog tot in de jaren 1960 het water.

Volgens het Gemeente Jaarverslag 1915 stond er ten behoeve van de gemeentereiniging ook een watermolentje op een weiland in het Brakkeveld (nu Tuindorp) (Tenbruggencatenummer 13354). Dit werd als winstgevend omschreven, het bijzondere is dat het molentje bij droog weer het land van water voorzag en dat het de groei van het grasgewas bevorderde dat als voer werd gebruikt voor de paarden van de gemeentereiniging.

Het is allemaal weg, net als de watermolentjes die moesten wijken voor de aanleg van het bijna 70 ha grote bedrijventerrein het Kooypunt. Ondanks de historische vernoemingen van de doorgangswegen als Schrijnwerkersweg en Touwslagersweg kon er geen plek worden vrijgemaakt voor de laatste historische watermolentjes die nog niet zo lang geleden de landerijen van Hoeve Kwelderbeek bemaalden. Niet alleen verdween het landelijke karakter van de streek maar tevens de weinige aanwezige watermolentjes.

Bron: Helderse molenstichting.
H. van der Kaay, 25 dec. 2007.