Molen Rospapiermolen van Du Bois, Alkmaar

Alkmaar, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Rospapiermolen van Du Bois
modeltype
rosmolen
functie
papiermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06979
oude dbnr.
V6979
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Alkmaar
plaatsaanduiding
aan de Zandkolk
gemeente
Alkmaar, Noord-Holland
streek
Alkmaar
geo positie
X: 112308, Y: 515699
N: 52.62714, O: 4.75668

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De rosmolen werd in 1591 verkocht door Jan Jacobsz. du Bois, tevens eigenaar van de allereerste windpapiermolen (dbnr. 6978). Wellicht had dit te maken met zijn plannen voor een tweede windpapiermolen aan het Zeglis (Tenbruggencatenummer 06651 n). De molen stond op het vierkante eiland tussen Voormeer en Zandkolk.

Du Bois verkocht een huis aan de zuidzijde van de Voormeer met schuur en papiermolen (aan de achterkant grenzend aan de Kolksloot, later Zandkolk) aan Willem Jacobsz. Garentwijnder. De prijs bedroeg ƒ 6000 in een tijd dat een huis enkele honderden guldens kostte. In 1672 wordt melding gemaakt van een branderij op de plek van de voormalige rosmolen.

Garentwijnder was tevens eigenaar van papiermolens De Dikke Guurt (Tenbruggencatenummer 06650 o) en de latere De Phenix (Tenbruggencatenummer 06651 n).

Bron: De industrie- en korenmolens van Alkmaar, door Leo den Engelse en Pieter Schotsman +, in Alkmaar op de Wind, 2007.

aanvullingen

trivia
Uit de beschrijving blijkt dat het om een groot stuk vastgoed ging. Dat staat op de kaart van Drebbel alleen aan de oostkant van de Zandsloot, het grote gebouw aan de Voormeer met het blauwe leien dak en de tuin erachter, die aan de Zandsloot grenst. Hierop zijn de coördinaten gebaseerd.
Pim van der Wijk, 28 sept. 2016.