Molen van Schermerhorn, Schermerhorn

Schermerhorn, Noord-Holland

Tekening: Balthasar Florisz. van Berckenrode, 1644

Schermerhorn
aan de Oostmijzerdijk
Schermereiland

geschiedenis
Op 28 maart 1591 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Schermerhorn verstrekt aan Pieter Vredericx, molenaar van Grosthuizen. Mogelijk was hij toen dus ook eigenaar van de molen te Grosthuizen, dbnr. 6612.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Uit oude kaarten blijkt dat korenmolen aan de Oostmijzerdijk al bestond in 1617.

De molen is rond 1661 verplaatst vanaf de Oostmijzerdijk naar de Westmijzerdijk, in de hoek met de Schermerringvaart.

Op de kaart Van Berckenrode van de Beemster uit 1643 staat de molen aan de Oostmijzerdijk getekend. In latere akten, voor het eerst uit 1661, wordt steeds de dan bestaande korenmolen beschreven op de noordoosthoek van het tegenwoordige lage land, aan de Westmijzerdijk.
Bron: Korenmolen De Hoop in Schermerhorn, art. door Pieter Schotsman in Een nieuwe Chronyke feb. 1994, blz. 17-27. Oudheidkundige Vereniging Graft-De Rijp en Werkgroep Schermerhorn.

Op de afbeelding:
Het noorden is rechts. Linksboven de kerk in het midden van Schermerhorn, daarnaast de brug over het Zwet. Onder de molenaarswoning is een overhaal te zien, voor vaarverkeer van de Schermerboezem naar de Mijzerpolder.
MHO