Molen De Bock 2e positie / De Bock off de Vijff Sinnen, Weesp

Weesp, Noord-Holland

buiten de Muiderpoort
Vechtstreek

circa geplaatst
opvolger
geschiedenis
Rond 1653 is de molen naar deze tweede positie verplaatst in verband met de fortificatie van Weesp (toelichting zie eerste positie). Buiten de Muiderpoort werd een bastion met gracht aangelegd. Deze molen en buurman d'Ouwe Agtkant stonden daarbij in de weg.

De plaatsaanduiding van de molen werd in 1653 anders nl. de moelle daer waer de bock aen de peijller staet. Waarschijnlijk was dat de reden, dat de molen in 1665, toen voor Weesp het windrecht en de bijgaande bepalingen van kracht werd, als naam De Bock meekreeg.

Uit onderstaande windbrief blijkt dat in 1665 de molen overging naar twee nieuwe eigenaren:
Op 3 augustus 1665 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Weesp, buiten de Muiderpoort, verstrekt aan Stoffel Claes en Gijsbert Cornelisz.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)
Stoffel Claesz. werd twee jaar eerder al geassocieerd met de molen in een schuldbekentenis.

Op 10 februari 1705 werd de molen door Bruno en Cornelis van Marcken Cornelisz. verkocht aan Abraham Schouten, Johan van Marcken, Matthijs van Herwaarde, Cornelis van Marcken en mevrouw de weduwe Anna Galtrop-van Wijck. In 1711 kreeg de molen, met 5 eigenaaars ook 5 'sinnen', er een tweede naam bij 'De Bock off de Vijff Sinnen'.

In 1726 was er een publieke veiling van een vijfde part van de molen. Hendrick Rietmaijer, coornbrandewijnbrander uit Weesp werd de eigenaar voor een vijfde part.

In 1772 gaven de eigenaars Jan Peelen, Jan Jacobsz Thuret en Jacob van der Heij te kennen dat er met De Bock off de Vijff Sinnen niet meer te malen viel. De molen was bouwvallig en onbruikbaar geworden.
De molen werd geheel afgebroken.

Kort hierna zou door dezelfde eigenaren De Hoop op deze plaats worden opgebouwd.

Bron: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.

trivia
In het verpondingsregister van Bloemendaal en Hollands Ankeveen staat de molen vermeld: "Een wind Coornmolen, Matthijs van Herwerden, Jan van Marken, Nicolaas van Marken, de Erven van Abraham Schouten getaat (?) ƒ 300, de boet, den 15e penning".