Molen De Leeuw, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Harlingen/ Harns
beoosten de Kerkpoort, op ZO bolwerk
Harlingen, Fryslân

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

geschiedenis
In 1845 werd de molen ten oosten van de Kerkpoort gebouwd voor David Jans Sluiter uit Metslawier. Hiervoor had hij al in 1842 vergunning verkregen. In 1845 kocht hij ook de Zuidermolen.

Sluiter had eerder al molens laten bouwen in Zuidlaren (1832) en Metslawier (1836) en liet in 1849 nog een molen bouwen in Huizum.

Sluiter was erg ambitieus, maar werd achtervolgd door tegenslag, in het bijzonder het omwaaien van de molen in Metslawier. Op 3 december 1851 ging hij -koopman en molenaar te Leeuwarden- failliet (Leeuwarder Courant 9 december 1851).

De Leeuw werd, samen met de Zuidermolen, in 1852 verkocht aan Wytse Hettes Hettema en zijn zoon Hette Wytses Hettema. Zij lieten nog hetzelfde jaar de Zuidermolen slopen en verplaatsten De Leeuw naar de vrijgekomen standplaats.

Molens in en om Harlingen een rijke historie,door Tj. Severein, 1990. Met dank aan H. van der Kaay.
molens, mensen, bedrijven - overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht, drs. D.M. Bunskoeke, beilen, 2016.

trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in het Fries Molenboek van 1971, pag. 37.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de molen op exact dezelfde plaats is gebouwd als de voorganger die al rond 1729 werd gesloopt. Er zijn geen kaarten bekend met de eerste standplaats van De Leeuw. Er kan wel wat gespeculeerd worden: Wytse Hettema werd in 1851 als bewoner geregistreerd van de panden Molenpad 6 en 8 (www.kleinekerkstraat.nl). In de OAT's behorende bij de kadastrale kaart uit 1832 was de weduwe Dirk van Zeist niet alleen eigenaresse van Molenpad 8 (kadastraal perceel A1780) maar ook van de grote 'tuin van plaisier' direct ten zuiden (perceel A1781). Haar zoon, Dirk van Zeist, woonde met zijn familie tot zeker 1839 in het huis, maar bij zijn overlijden in 1846 behoorde er geen onroerend goed tot zijn nalatenschap. Mogelijk dat Sluiter beide percelen van hem verwierf en op het lege perceel A1781 zijn molen bouwde. Dat Hettema al in 1851 in het pand woonde, zou erop kunnen duiden dat hij de molenaar was op de molen van Sluiter. Nader onderzoek van de vergunning(aanvraag) uit 1842 zou meer inzicht kunnen geven in de feitelijke standplaats van de molen.