Molen Korenmolen bij het Blauwhuis, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Jacob Lous (Laurentij), 1610, het noorden links

Harlingen/ Harns
bij het Gedemolieert Kasteel
Harlingen, Fryslân

geschiedenis
Op de kaart van De Robles uit 1572 wordt deze molen nog niet aangegeven. Volgens de kaart van Jacobus Laurentij (Lous) en Robbertus de Baudouz uit 1610 stond deze standerdmolen aan de westkant van de stad bij het "Gedemolieert Kasteel" en het "Blockhuis" uit 1553. In 1597 werden de resten van het kasteel binnen de vesten gebracht en is het kasteel bekend geworden als het "Blauwhuis". Van 1650 tot 1898 stond hier de Westerkerk. Op de kaart uit 1649 van Johan Blaeu staat de molen ook aangegeven. Waarschijnlijk gebruikte Blaeu wel de kaart van Lous als basis voor zijn kaart.

In 1624 was het echtpaar Abbe Sipkes en Trijntje Wijbes uit Sneek eigenaar van de molen.

In 1655 kocht molenaar Claes Sijbes (ook: Sijbrens) 1/20 deel van de molen. Waarschijnlijk was hij al eigenaar van de helft van de molen. Hij leende de benodigde 110 gulden van Hoijte Hoijtes. Hoijte was niet lang hierna samen met Arien Hillebrants curator voor de weeskinderen van Claes en zijn vrouw Tial Tieercx en liet als zodanig in 1657 de helft en 1/40 deel van de molen veilen. In dat jaar werd de grondpacht voor de molen aan de stad voldaan door de kuiper Willem Jansen en Haeije Riemers.

In 1661 ging de molenaar Jacob Wijghers een lening aan met als onderpand zijn helft in de molen.

Laatste molenaar was waarschijnlijk Pijtter Hendrix. Door de uitbouw van de Westerkerk in 1669 werd de windvang van de molen ernstig beperkt. Pijtter of zijn weduwe Fockjen Jacobs en zijn zoon Hendrick Pijtters, de nieuwe molenaar, kregen in 1671 toestemming de molen te verplaatsen naar de Noorderdwinger.

Bronnen:
- "Molens in en om Harlingen een rijke historie", door Tj. Severein, 1990. En "Aanvullingen en correcties …" daarop, 2006 (informatie van P. Bruin). Verzameling H. van der Kaay.
- "'molens, mensen, bedrijven', overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht", door drs. D.M. Bunskoeke, Beilen 2016.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kaart van Blaeu uit 1649.