Molen De Oostmolen (2e), Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft

Oorspronkelijk een standerdmolen, die in 1587 wordt vermeldt.
Deze molen werd vermoedelijk tussen 1700 en 1720 vervangen door een ronde stellingmolen.

's Gravenhaegse courant, 18 december 1726
Donderdag den 2 January 1727, 's namiddags ten 2 uren, zal men binnen Delft verkopen, een hegte sterke STEENE WIND KOORN-MOLEN , genaemd de Oost-Molen staende op de Stads Veste by de Oostpoort der gemelde Stad; voorzien met 3 paer Steenen en verdere Gereedschappen; Alsmede nog 2 HUIZEN , staende ontrent de voorsz Molen. Nader onderrichting by den Advr. Vlaerdingerwoud te Delft.

Kort na 1752 werd de molen door de andere drie korenmolenaars opgekocht om hem af te breken en de overcapaciteit terug te dringen.

In 1757 kregen de molenaars van De Slikmolen, De Roos en De Groenmolen toestemming om de Oostmolen bij de Oostpoort op te kopen en vervolgens te laten afbreken. Vanwege de daling van het inwoneraantal was er te weinig werk voor vier korenmolens en verdienden zij allen te weinig om hun gezinnen te kunnen onderhouden.
Desondanks kreeg De Papegaaij in 1757 juist toestemming om naast mout ook koren te gaan malen ...

In 1758 werd de molen gesloopt. Vermoedelijk maalde hij de laatste jaren ook mout.

Bron:Molen de Papegaaij en het papegaaischieten, art. door Aart Struijk, Jaarboek 2011 van Delfia Batavorum, pag. 91-104.