Molen Bleiswijkse Droogmakerij, No. 8 (1e)boezemmolen, Bergschenhoek

Bergschenhoek, Zuid-Holland

aan de Rotte
Lansingerland, Zuid-Holland
Schieland

Bleiswijkse Droogmakerij, boezemmolen nr. 8 (1e)

Al snel openbaarden zich bij de nieuw gebouwde bovenmolens 8 en 9 ernstige verzakkingen. Men stond toen voor de keus om de onderbouwen van deze molens aan te pakken of de oude poldermolens als bovenmolen te gaan hanteren. Omdat de resultaten van het hellend scheprad tegenvielen besloot men tot de laatste oplossing. De nieuwe molens werden op 12 augustus 1786 voor afbraak geveild. Een ging er naar Overschie voor de nieuwe droogmakerij Rijs-en-Daal (de molen halverwege de voorboezem) en de andere als papiermolen naar Waddinxveen.

Zie verder boezemmolen A1 (Tenbruggencatenummer 02887 d).

Amsterdamse courant, 12 augustus 1786

DYKGRAAF en HEEMRADEN van de DROOGMAKERY van BLEYSWYK en HILLEGERSBERG, zyn voorneemens publiek te verkoopen, in de Herberg het Wapen van Holland te Hillegersberg, op HEDEN den 12 Augustus 1786, 's morgens ten 10 uuren, twee extra schoone agtkante WATER-MOLENS, zynde No. 8 en 9, staande aan de Kooy ten Tr Breggen. Die nader informatie begeert, addreseere zich aan den Heer VAN SCHAICK, in de Lombartsstraat te Rotterdam, of by den Opziender SWIEB te Bleyswyk. Inmiddels zyn dezelven uit de Hand te Koop.

NB De aangegeven locatie is een schatting.

Een gewoone staande Schepradmolen, de Bergmolen genaamd, staande by Terbreggen aan het einde der Droogmaakery van Bleiswyk, mede van 88 voeten Rhynl. Vlugt.
Het Bovenwiel daarin heeft 77 Kammen, en de Boven-Schyfloop 42 Staaven.
Het Onderwiel, groot zynde 18 voeten 4 duimen, is voorzien met 112 Kammen, en de
Onder-Schyfloop met 28 Staaven.
De Diameter van het staande Scheprad is groot 20 voeten 6 duimen.
De Schoppen van onderen breed 18; duim, en op 6 voeten van onderen breed 20 1/3 duim, en ten getale van 28;
staande in het Boezempeil 3 voeten 7 duimen of 43 duimen.
De Opmaaling van Peil tot Peil was gesteld op 5 voeten 10 duimen of 70 duimen;

Verhandeling over de proportien tusschen de vermogens der gewoone watermolens werkende met een staand scheprad en der nieuwlings door de heeren gebroeders Eckhardt uitgevondene hellende schepradmolens etc.etc. door Benardes Joannes Douwes

Informatie van Jan Hoek, 27 augustus 2019

Deze molen stond 25 roeden (~100 meter) ten noordoosten van no8.