Molen De Zwaluw, Hasselt

Hasselt, Overijssel

buiten de Enckpoort
Zwartewaterland, Overijssel
Hasselt, Sectie A, blad 1 nr 71, Roelof Buisman & mede eigenaar, houtkoper

>
geschiedenis
Uit een proces-verbaal uit 1783 blijkt dat de molen (buiten de Enckpoort) was ingestort. Eigenaar was toen de weduwe Bosch. In datzelfde jaar werd het recht om een nieuwe molen te zetten op dezelfde plaats door W. Buisman gekocht.

In 1822 wordt de molen te koop aangeboden.

De molen staat op de kaart van Hasselt en omgeving die Jacob van Deventer rond 1560 maakte.

Rotterdamsche courant, 25-04-1857

Gisteren morgen is door den harden noordenwind de buiten de Enckpoort te Hasselt staande korenmolen, toebehoorende aan G. Determan, in den brand geloopen Het riet, waarmede de molen bekleed was, vatte weldra vuur en vertoonde zich binnen een half uur het geheele raderwerk in eenen brandenden staat, dat binnen weinige minuten was uitgebrand, en waarna het brandende gevaarte eensklaps ter neder stortte. De belendende woning heeft men kunnen behouden.

Zutphensche courant, 25-04-1857

Hasselt 23 April. Heden morgen omstreeks elf uur is door den harden noorden wind de alhier, buiten de Enckpoort, staande korenmolen, toebehoorende aan G. Determan , inden brand geloopen. Het riet waarmede dezelve bekleed was, vatte weldra van rondom vuur , en vertoonde zich binnen een half uur het geheele raderwerk in eenen brandenden staat, dat binnen weinige minuten was uitgebrand, waarna het vlammende gevaarte eenklaps ter neder stortte. De wind was voor de belendende woning, het inde nabijheid staande boerenerve de Prins, en voor de groote massa turf op de Stadswal, gunstig, zoo dat dit alles behouden is gebleven. De brandspuiten waren met de meesten spoed aangebragt, maar aan behoud van de molen zelf was vanaf den beginne der brand niet te denken. De omstandigheid , dat hier slechts één korenmolen bestond, maakt dat de ingezetenen eenigen tijd het ongerijf van het gemis zullen gevoelen. De molen was tegen brandschade verzekerd.