Molen De Hoop, Bolsward/ Boalsert

Bolsward/ Boalsert, Fryslân

aan de Leeuwarder Vaart wz.
Wûnseradiel
Bolsward B (2) 358 Sijtze Djurres Westerbaan, molenaar

circa vermoedelijk
geschiedenis
De voorganger was een standerdmolen. De twee mogelijke kandidaten zijn dbnr. 14943 (jaar van verdwijnen 1659) en dbnr. 14947 (jaar van verdwijnen 1708). Gezien het nog langdurig (na)tekenen van de standerdmolen, mogelijk tot op de herdruk van de Schotanuskaart uit 1718, gaan we ervan uit dat laatstgenoemde molen de voorganger is. Derhalve werd de stellingmolen waarschijnlijk gebouwd rond 1708, hoewel dit niet formeel bekend is.

Op een tekening van Jacob Folkema, ca. 1710, zie externe link, is in ieder geval een stellingmolen getekend.

De Hoop was ooit eigendom van Walle Aukes. Volgens allefriezen.nl was hij in 1749 inwoner van Bolsward met als beroep rogmolenaar.

Op tresoar.nl onder nummer Gysbert Japix F-0132 staat een tekening van deze molen vanuit het noorden gezien met de kerktoren van Bolsward op de achtergrond. Gezien de stijl waarschijnlijk ca. 1800. De Bolswarder schrijver Gysbert Japix zal overigens deze molen niet gezien hebben, want hij was al ongeveer 50 jaar overleden toen deze stellingmolen werd gebouwd.

Leeuwarder Courant, ? mei 1899:
"Bolsward, 15 Mei. Heden avond omstreeks kwart over elf ontwaarde men plotseling een rossen gloed in 't N. deel onzer stad. De door een gasmotor gedreven rogmolen van den molenaar Alb. Joh. Kok stond in brand. Dreigend lieten de vlammen zich aanzien en zoo snel grepen ze om zich heen, dat reeds te half twaalf de groote as met de wieken naar beneden stortte. Inmiddels waren de paarden en het vee uit het belendend perceel van den heer Ettema, dat ook reeds begon te branden, in veiligheid gebracht. Gelukkig bleef de brand tot den molen beperkt en te één uur in den nacht was de brandweer de vlammen meester. Oorzaak onbekend."

In 1900 werd de molen herbouwd. De nieuwe, hogere molen (opvolger) werd iets oostelijker (het water) geplaatst.

Bronnen ondermeer:
- "Douwe de Wit vertelt", artikel door Gerben D. Wijnja in De Utskoat nr. 28, dec. 1982.