Molen Houtwarenfabriek Hollandia, Oosthuizen

Oosthuizen, Noord-Holland

Westeinde 34
Edam-Volendam, Noord-Holland
De Zeevang

7 m ca.

geschiedenis

Deze molen stond op het dak van de houtwarenfabriek Hollandia in het Westeinde. Voorheen was deze fabriek een kaaspakhuis.
De foto is genomen vanaf de Beemsterdijk. Deze houtzagerij was in die tijd eigendom van de familie Meijers.

Op dinsdag 8 juli 1908 brak er brand uit in de kistenfabriek, de molen ging in vlammen op, evenals de naastgelegen stolpboerderij die later weer werd herbouwd. De molen werd echter niet herbouwd.
Van de molen liggen er nog zware zware fundamenten begraven in de tuin van het woonhuis dat er nu staat.
Een laag muurtje van het pakhuis dient als basis voor een schutting.

Bron en foto:
- Waterlands Archief, volgnummer WAT002003027.
- J. Louws, 21 jan. 2011.
- Jan uit Oosthuizen, 5 sept. 2013.

Schuitemakers Purmerender Courant, 12 juli 1908:
"Oosthuizen. Door den vreeselijken brand, die Dinsdagmorgen jl. alhier heeft gewoed, waardoor de groote timmer- en kistenfabriek van de heer P. Meijers geheel werd vernield, hebben velen timmerlieden al hun gereedschap verloren.
Als een verblijdend verschijnsel kunnen we met lof mededeelen, dat door de firma De Wolff en Van der Molen te Beets reeds ƒ 50 is geschonken aan de werklieden om gereedschap aan te schaffen. Moge dit edele voorbeeld navolging vinden, want hun verlies is zeer groot.
Naar wij vernemen waren beide gebouwen, die vernield zijn, verzekerd, doch zeer laag."