Molen Mangelpolder, Mangelmolen, Bergen

Bergen, Noord-Holland

Kaartfragment Joan Blaeu, 1662

Bergen
ca. 3 km NO kerk
Egmonder- en Bergermeer

geschiedenis
Door het ontbreken van archivalia is onze kennis van de ontwikkelingen in de Mangelpolder gedurende de 17e, en de eerste helft van de 18e eeuw zo goed als nihil. Wanneer de kleine poldertjes zoals de Mangelpolder, de Noorder-Rekerpolder, de Middel-Rekerpolder en de Zuider-Rekerpolder precies gestalte hebben gekregen is niet bekend. In ieder geval bestonden de Mangelpolder en de Noorder-Rekerpolder in 1598.
De Noorder-Reker en de Mangelpolder sloten op 13 maart 1752 op het raadhuis van Bergen een overeenkomst waarbij de Mangelpolder zich onder de bemaling van de molen in de Noorder-Rekerpolder voegde. Er was sprake van een proef voor de tijd van twee jaar. Kennelijk was de proef geslaagd, want twee jaar later, in 1754, kocht de Mangelpolder zich definitief in bij de molen van de Noorder-Rekerpolder.
Bron: Inventaris van het archief van de Noorder-Reker- en Mangelpolder, D. Aten, Regionaal Historisch Centrum Alkmaar, 2004.

De molen van de Mangelpolder zal dus vermoedelijk kort na 1754 verdwenen zijn.

Zie ook de molen van de Noorder Reker- en Mangelpolder (Tenbruggencatenummer 00316).