Molen De Koornvriend (voorganger)/ Het Wapen van Kuilenburg, Culemborg

Culemborg, Gelderland

Culemborg
aan noordkant Culemborg, bij de haven. Achter Vismarkt 13
Betuwe
Culemborg I (1) 18 Daniel Boksman, rentenier

geschiedenis
Aan de noordkant van Culemborg, bij de haven, stond deze forse in 1725 gebouwde stellingkorenmolen "De Koornvriend". De molen zou zijn opgetrokken van stenen, afkomstig van het gesloopte kasteel Culemborg.

Tot 1812 was de molen bezit van Domeinen. Op 22 januari 1812 werd de molen geveild maar niet verkocht. Op 14 september 1812 werd de molen opnieuw geveild, en toen verkocht aan D. Boxman (bron: Nationaal Archief, Financiƫn: verkochte Domeinen, Nummer: 631).

In 1852 installeerde A. Boxman er een stoommachine in, om ook bij windstilte te kunnen malen.

De ronde stenen molen die in de nacht van 5 op 6 juni 1909 verbrandde, werd nog in hetzelfde jaar herbouwd.

De molen staat afgebeeld op verscheidene 18de-eeuwse prenten, o.a. van Jan de Beijer.

Tekst onderaan bij de tweede foto:
"De in 1472 gebouwde stoom- en windkorenmolen aan de Oosterwallen te Culemborg, na den brand van 5 juni j.l.; de schade aan dit middeleeuwsche bouwstuk, misschien wel de oudste molen hier te lande, veroorzaakt, werd geregeld door den heer H.J.Herbert, te Amsterdam, die bij de regeling van brand- en waterschade de belangen der verzekerden waarneemt."

Het bouwjaar is niet correct, dit moet 1725 zijn. In 1472 werd de standerdmolen, een voorganger, gebouwd.