Molen Watermolen van Roosendaal / - van Haviksdonk, Roosendaal

Roosendaal, Noord-Brabant

Roosendaal K (2) 602 Wed. Timmermans cs.

1905: drie koppel (twee op water en een op motor)
Ø 6 m

1933 onttakeld 1944 vernield 1965 restant gesloopt
geschiedenis
*Deze onderslagmolen op de Molenbeek bestond reeds in 1157 en was onder andere olie- en schorsmolen. Sinds de 18e eeuw uitsluitend nog korenmolen.

De heer J.J. Kemps erfde in 1924 de molen van zijn vader A.L. Kemps.
In 1933 werd het waterrad verwijderd en in 1934 verkocht J.J. Kemps de molen aan J.B. Loos.
Door oorlogshandelingen werd de molen in 1944 zwaar beschadigd en de ruïne die overbleef werd pas in 1965 gesloopt.

Tekst: John Verpaalen.

Rond 1157 wordt Nispen als Nisipa genoemd in de oorkonden van de Abdij van Tongerlo.
In 1164 nam paus Victor IV de bezittingen van de abdij van Tongerlo onder zijn bescherming. Al deze bezittingen werden benoemd en beschreven. Dat een molen met twee graanschuren deel uitmaakte van de goederen, wijst erop dat dit een watermolen moet zijn geweest.
Rond die tijd zijn er geen vermeldingen van windmolens in West-Brabant bekend.
Bovendien stroomt tussen Nispen en Roosendaal de Molenbeek. Roosendaal bestond overigens nog niet, pas in 1266 wordt er voor het eerst melding gemaakt van Roosendaal.

De watermolen werd in 1834 omschreven als ‘een korenmolen staande op Hulsdonk onder Roosendaal’; hij stond bij de beek waar nu de kinderboerderij staat. De molen had een stenen huis en werd aangedreven door een waterrad met een diameter van zes meter.

Voor het rad lag een grote stuwvijver, waar water werd opgespaard voor droge tijden. Omstreeks 1933 besloot de eigenaar om met de motor verder te malen, het waterrad verdween.
Tijdens de oorlog werd de brug naast de molen opgeblazen door zowel de Engelsen als de Duitsers. Het puin van de brug kwam op de molen terecht. Dat was het einde van de molen. De laatste restanten verdwenen in de jaren zestig.

Bron: Gemeentearchief Roosendaal.

trivia
De Roosendaalse molen, in de volksmond ook wel watermolen genoemd, is waarschijnlijk rond de twaalfde eeuw gebouwd en behoorde tot de oudste van Brabant.