Molen De Steenenmolen / Molen Rembrandt (1e), Hazerswoude-Rijndijk

Hazerswoude-Rijndijk, Zuid-Holland

aan de Rijn tussen Leiderdorp en Koudekerk
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
Hazerswoude A (3) 766 Johannes van Rhijn, koornmolenaar

Ronde molen
versieringen

De molen had een ornamentrand rondom de romp waarboven aan de westzijde het jaartal 1593 vermeld stond.

geschiedenis

De molen werd in 1593 gebouwd. Op 3 november 1855 is de molen door brand verwoest waarna de romp is blijven staan. Hierop werd daarna de opvolger opgetrokken.

28-04-1798: Haagsche courant

Voormiddags ten Comptoire van de Makelaar J. D. MERCKER op de Princegragt by de Reguliersgragt. Men is voomeemens om Contant Geld op Maandag den 30 April 1798, 's Morgens ten 9 uuren en drie volgende dagen onder Hazerswoude aan de Steene Molen Publieq te Verkoopen: op ieder der gemelde dagen, HONDERD STUKS beste Voermans TREK-PAARDEN.

De constitutioneel : nieuwe 's-Gravenhaagsche courant, 8 november 1855
In den nacht van Zaturdag op Zondag ll. is de steenen korenmolen aan den Rijn, tegenover Koudekerk, onder den naam van de dikke molen bekend, geheel uitgebrand. De oorzaak is onzeker. Het is aan de ijverige pogingen van de brandweer gelukt om verdere verspreiding van den brand te voorkomen. Deze molen was vermaard en berucht, Zijne vermaardheid had hij te danken aan de overlevering, dat Rembrandt daar zou zijn geboren. Eenige vereerders van dien grooten schilder hadden voor eenige jaren zijn naam op den molen doen plaatsen. Later is uit stedelijke registers gebleken, dat Rembrandt niet aldaar, maar op een nu lang gesloopten molen op den Vestwal bij de Weddesteeg aan de Witte poort alhier, geboren is. Mogelijk heeft hij later in den dikken molen gewoond.
Zijne beruchtheid sproot voort uit zijne ongeschikte standplaats. Vlak aan den rijweg, juist in eene geringe bogt, was hij al malende eene vreeselijke verschrikking voor de meeste paarden, en is de bron van vele ongelukken met rijtuigen geweest. Mogt dit noodlottig toeval voor god een einde maken aan zijn aanwezen op die plaats en daardoor de reeks van onheilen sluiten, die deze molen te weeg bragt.

Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 7- november 1855
In den nacht van Zaturdag op Zondag 11. is de steenen Korenmolen aan den Rijn , tegenover Koudekerk , onder den naam van de dikke molen bekend, geheel uitgebrand. De oorzaak is onzeker. Het is aan de brandweer gelukt om verdere verspreiding van den brand te voorkomen. (L. Ct.)

trivia

Deze ronde stenen binnenkruier-korenmolen (grondzeiler) is samen met die van Gouda het voorbeeld geweest voor Molen de Zwaan te Lienden (Tenbruggencatenummer 02662).
Op de onderste afbeelding is het schilderij van Edward William Cooke (1811-1880) te zien wat hij in 1843 schilderde. De halfzolder, omgeven door zware muren en een steunbeer zijn afgebeeld.