Molen De Gekroonde Zalm, Zaandam-Oost

De Gekroonde Zalm

Aan en bewesten de Gouw, achter de Zuiddijk.

geschiedenis
De Gekroonde Zalm werd gebouwd in 1725. Het is een van de weinige Oostzaandammer houtzaagmolens waarvan de windbrief bewaard is gebleven. Op 20 juni van dat jaar kreeg Theunis Pietersz Zalm hem uitgereikt.

Veel meer gegevens zijn er over deze molen niet bekend. De Gekroonde Zalm zou sneuvelen tijdens de houtcrisis halverwege de achttiende eeuw.

Het windgeld van de molen werd tot 1745 jaarlijks voldaan. Daarna stond de molen definitief stil. In 1747 werd De Gekroonde Zalm, die slechts 22 jaar oud was, verkocht aan Jacob Michielszoon Hartog. Deze was woonachtig in de Heerlijkheid Hof van Delft, het buitengebied van de stad Delft. Hij liet de molen afbreken en hier naartoe verplaatsen. Aldaar ging de molen onder zijn oude naam weer balken zagen.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 119
- “Ontheemde Zaanse molens” A.M.H. Smit 2005 blz. 222

trivia
Balkenzager “de Gekroonde Zalm”, paltrok, te Zaandam -Oost aan en bewesten de Gouw achter de Zuiddijk. Bouwjaar 1725, in 1747 afgebroken en verplaatst naar de gemeente Hof van Delft.