Molen De Valk (1e), Zaandam-West

De Valk (1e)

ten oosten van de Vaart, achter het Stuurmanspad.

als wagenschotzager

verwoest en gesloopt
geschiedenis
Het bouwjaar van de wagenschotzager de Valk is nog niet achterhaald. De vroegste vermelding dateert van 28 januari 1694 bij een verkoping. Op die dag verkocht eigenaar Jasper Cornelisz Poulusses De Valk voor ƒ 1200 aan Gijsbert Cornelisz Poulusses, vermoedelijk was dit zijn broer.

Niet lang hierna kwam de molen in handen van Simon Claesz Groot, die De Valk op 11 januari 1707 tegen brand verzekerde in een assurantiecontract. Simon Groot bleef vrij lang zagen met De Valk, in ieder geval was de molen in 1726 nog steeds zijn eigendom. Zijn dochter Aagje Simonsz Groot trouwde met Jacob Maartensz Noomen, de broer van Jan Maartensz Noomen. Zo kwam de molen de Valk in handen van de familie Noomen.

Op 6 oktober 1742 was De Valk het bezit van Jan Maartensz Noomen van De Bleeker (dbnr. 3212). Enkele weken hiervoor was De Valk tijdens een storm zwaar beschadigd geraakt. De schade was zo groot dat de molen gesloopt moest worden. Op de eerdergenoemde datum liet Noomen de restanten van de molen veilen. De koper was verplicht om alles binnen 3 weken weg te halen.
Op 2 augustus 1742 had Jan Noomen voor slechts ƒ 500 de paltrok-wagenschotzager De Bleeker gekocht, die ten oosten van de Gouw, aan en benoorden de Dijksloot van de Hogendijk stond. Of Noomen de molen nu had gekocht voor de ramp met De Valk is niet bekend. In opdracht van Jan Noomen werd De Bleeker afgebroken en verplaatst naar het erf van De Valk, toen de molen daar weer in bedrijf kwam kreeg hij de naam van zijn verwoeste voorganger (zie verder de opvolger).

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 75/ 90
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 39