Molen Het Roode Hert, Zaandam-West

Zaandam-West, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Het Roode Hert
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06667 w
oude dbnr.
V2171
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-West
plaatsaanduiding
aan de Watering oz., ZW van De Held Jozua
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 115427, Y: 495196
N: 52.44311, O: 4.80518

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
als wagenschotzager
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
geplaatst
verdwenen
gesloopt en verplaatst
verplaatst naar
geschiedenis
In Westzaandam stond op twee plaatsen een paltrokmolen die de naam “het Roode Hert” droeg. Het eerste Roode Hert werd in 1713 gesloopt en vervangen door een paltrok die de naam “de Adelaar” kreeg. Deze molen was ingericht voor het zagen van grenen balken. Het Roode Hert hier benoemd, was een wagenschotzager die iets ten noorden van de bovenkruier “de Bonte Arend” stond.
Voor één der beide molens werd er een windbrief uitgereikt aan Jacob Pietersz. Banning. Deze windbrief was echter niet gedateerd. Verder is bekend dat in ieder geval één van beide molens bestond in het jaar 1684.
Volgens Ron Couwenhoven verbrandde de molen in 1729 en werd hij weer herbouwd, waar deze info vandaan komt in mij niet bekend. In ieder geval was de wagenschotzager het Roode Hert in 1726 het eigendom van Dirk Simonsz. Timmermans, een latere burgemeester van Westzaandam. Timmermans liet het Roode Hert op 1 januari 1734 tegen brand verzekeren in een assurantiecontract, de verzekerde waarde van de molen bedroeg ƒ 750.
Nog in 1742 stond de molen op naam van Timmermans, hierna wordt het schaars met gegevens.
Op 12 juli 1776 werd het Roode Hert door eigenaar Hero Graftdijk uit de brandverzekering gehaald. Kort daarna werd de molen gesloopt. Er bestaat een vermoeden dat deze molen na zijn afbraak is verplaatst naar Delft, helemaal zeker is dit niet.
De molen stond niet ver bij de houtzaagmolen, later stoomzagerij “de Bonte Arend” vandaan. Een balkenhaven van “de Bonte Arend” werd “ ‘t Hart z’n haven” genoemd. Dit was het oude molenwater van het Roode Hert.
(zie ook www.duizendzaansemolens.nl)

Bronnen:
- “de Zaende” 2e jaargang 1947 blz. 319
- “Zaanse windmolens” P. Boorsma 1939 blz. 65
- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 80
- www.duizendzaansemolens.nl R. Couwenhoven
F. Rol
-----

Eind 1713 werd deze molen op zijn oude plek op het Langeland vervangen door de Adelaar, echter werd het Roode Hert verkocht aan Teunis Salm die de molen verplaatste naar het erf aan de Watering.
Ron schrijft verder dat de molen in 1776 werd verkocht aan Cornelis Breur die de molen naar Den Hoorn bij Delft heeft verplaatst.
Bert Versteeg, 18 aug. 2018.

aanvullingen

trivia
Wagenschotzager “het Roode Hert”, paltrok, te Zaandam-West aan en ten oosten van de Watering ten zuidwesten van de nog bestaande paltrok “de Held Jozua”. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1776.