Molen De Bleeker, Zaandam-West

De Bleeker

Aan de Hogendijk, ten oosten van de Gouw aan de dijksloot.

als wagenschotzager

afgebroken en verplaatst
geschiedenis
De wagenschotzager De Bleeker werd in het jaar 1725 gebouwd voor de broers Dirk en IJsbrand Cornelisz Bleeker.

Op 28 mei 1734 werd de molen tegen brand verzekerd door Dirk Dirksz Blaeuw. De familie Blauw bezat in die tijd veel parten en aandelen in de Westzaanse houtzaagmolens. De Bleeker stond dan ook dicht bij de grens tussen Westzaan en Zaandam. In 1742 overleed Dirk Blaeuw en op 3 juni van dat jaar werd De Bleeker uit de boedel van Blaeuw voor ƒ 500 verkocht aan Jan Maartensz Nomen. Jan Nomen was eigenaar van de wagenschotzager De Valk die achter het Stuurmanspad in Westzaandam stond.

Mogelijk maakte Pieter Boorsma een fout met het tijdstip van verkoop in zijn boek “Duizend Zaanse molens”. Jan Nomen kocht op 3 juni 1742 De Bleeker. Er wordt gezegd dat hij deze molen kocht ter vervanging van zijn door storm verwoeste molen De Valk. Maar de door storm verwoeste Valk werd pas op 6 oktober 1742 voor sloop verkocht. Het lijkt er dus op dat Jan Nomen een vooruitziende blik had. Ik denk dat Pieter Boorsma iets foutief heeft overgeschreven.

In ieder geval liet Jan Nomen De Bleeker afbreken en herbouwen op de werf van De Valk. Aldaar heeft de molen tot het jaar 1900 zijn balken gezaagd.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 75/ 90.
- 250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 29.

Jan Maartensz Noomen gaf het lege erf van De Bleeker aan zijn zwager Adriaan van Broek. Adriaan was getrouwd met zijn zus Aaltje Maartensz Noomen.
- Katerstede.nl.
- Geneologieonline.nl.
Petra (E.M.) Noomen, 23 aug. 2021.

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (minder betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.