Molen Het Fortuin (1e), Wormer

Wormer, Noord-Holland

onbekend

Wormer
Aan de Wormerringdijk
Wormerland, Noord-Holland

geschiedenis
Deze molen is ontdekt door archiefonderzoek van de heer P. Boer. De molen wordt slechts eenmaal genoemd en wel bij een landverkoop.
Op 18 april 1669 verkocht Jan Cornelisz. Luyts aan Pieter Pieterse, Jan Lamberse en Simon Pieterse Vent:"een erffje leggende aen de Saen, daer voor dese de Fortuyn Molen gestaen heeft".
Over welke functie de molen uitoefende of tot welk type de molen behoorde wordt met geen woord gerept.
In 1694 wordt op het erf van deze molen een oliemolen gebouwd die ook de naam "het Fortuin" krijgt. Deze molen blijft hier tot 1907 staan.

- "de Zaende" 6e jaargang 1951 blz. 326-327
- "250 Zaanse molens" R. Couwenhoven 2001 blz. 20

In Wormer stonden ooit drie molens met de naam Het Fortuin. Twee er van worden in Duizend Zaanse Molens genoemd. De eerste dook in 1654 op. De weduwe van Dirk Pondman en Jacob Michielsz uit Jisp bleken elk voor ¼ part eigenaar van dit molentje, dat aan het Zwet en de oosthoek van de Oostertilsloot stond. Het ging om een enkelwerks oliemolen. De tweede Fortuin was ook oliemolen en stond binnendijks aan de Wormerringdijk, nu Veerdijk, iets ten oosten van de gortpellerij Mercurius. Op 8 april 1694 ontvingen Cornelis Willemsz en zijn zoon Claes Cornelisz. de windbrief.
Maar op 18 april 1669 werd een transportacte opgemaakt voor de verkoop van een stukje land. Jan Cornelisz Luyts verkocht toen aan Pieter Pieterse, Jan Lamberse en Simon Pieterse Vent “een erfje leggende aen de Saen, daer voor dese de Fortuyn Molen gestaen heeft .” Vermoedelijk hebben we hier te maken met een voorganger van de molen, waarvoor in 1694 de windbrief werd verstrekt. In elk geval was deze oliemolen op 18 april 1669 al van de aardbodem verdwenen. Deze ‘grote onbekende’, kwam te voorschijn tijdens een onderzoek van P. de Boer naar windbrieven en verbandactes in de transportregisters van de Banne Wormer
Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.

trivia
Molen "het Fortuin", functie en type onbekend, te Wormer aan de Wormerringdijk op de plaats waar later de oliemolen "het Fortuin" staat. Bouw- en sloopjaar onbekend.