Molen Korenmolen van Purmerland, Purmerland

Purmerland, Noord-Holland

Purmerland
Landsmeer, Noord-Holland
Waterland

omgewaaid
geschiedenis

Volgens notulenboeken van de vergaderingen van burgemeesters en vroedschappen van Purmerland over de jaren 1667 t/m 1721 was de korenmolen in Purmerland al vóór 1574 gebouwd op de molenwerf, liggende ten westen van de Gouw en ten zuiden van de Molensloot.

Tijdens een hevige storm op 1 augustus 1674 woei de molen om. Aangezien de molenaar Albert Kat geen geld had om hem weer op te bouwen, liet hij hem door de Vierschaar te Purmerland verkopen.

De Ilper Jacob Jacobsz. Aris, wonende "een weynigh benoorden de bocht in den Ilp", kocht de molen van de Vierschaar voor ƒ 425 met de bedoeling deze te Den Ilp weer op te bouwen. Om ongemak voor de bewoners van het Noordeind van Purmerland te voorkomen, weigerde Maria Overlander, Vrouwe van de Heerlijkheid Purmerland en Ilpendam, echter toestemming te geven voor de verplaatsing. Na enkele rechtszaken kreeg Aris uiteindelijk pas op 9 september 1676 alsnog de gewenste toestemming, onder voorwaarde dat hij de molen weer zou terugverplaatsen naar de oorspronkelijke plek als daar behoefte aan zou ontstaan.

Bron: "De Heerlijkheid Purmerland en Ilpendam", H.P. Moelker, 1978.

NB De aangegeven locatie is een schatting.

De standerdmolen staat aangegeven op een kaart uit 1626, gemaakt door de landmeters van de Wijde Wormer. De kaart is nog gecorrigeerd en aangevuld in 1668. Hij bevindt zich in het Waterlands Archief (volgnr. KA00780).

Afgebroken tussen 1750 en 1760.
Bron: G. van Sandwijk / Boer / archief Ten Bruggencate.