Molen (binnenkruier), Oost-Vlieland

Oost-Vlieland, Fryslân

Vlieland
Vlieland B (1) 7 De Gemeente Vlieland

zeskante bovenkruier

verwoest
geschiedenis
In 1825 kreeg de "roggemolen" een grote opknapbeurt, uit het bewaard gebleven bestek blijkt dan dat het hier niet om een standerdmolen ging maar een zeskante binnenkruier.

In 1836 woedde er een hevige nw-storm, molenaar Meylom Hoedemaker heeft toen met inzet van zijn eigen leven de losgeslagen wieken weer tot stilstand weten te brengen.
De 19e januri 1832 gaf de regering van Vlieland ingevolge het bepaalde bij de wet op het Patentrecht, aan Frederik Hendrik van der Kop het patent van Dorps-Koorn-Molen onder de firma van de burgemeester. Uit diverse bewaard gebleven stukken kunnen we lezen dat in 1849 Jan Meylomsz. Hoedemaker, oud 32 jaar, molenaarsknegt op de Dorpsmolen was. In 1853 is de molen weer zwaar beschadigd door een storm waarbij een wiek is afgeknapt.
Herstellen kostte veel geld, de gemeente kon dit niet opbrengen. In 1859 is de molen onbruikbaar geworden.

De molen is tenslotte door een zware storm op 14 november 1861 verwoest.

Bronnen:
- "300 jaar geleden werd de Vlielandse Molen te koop aangeboden", art. door Jan Houter, in Vlieland Magazine, 1983.
- "De korenmolen van Vlieland", art. door Chris Visser in De Utskoat nr. 115, sept. 2004.

trivia
Op fiche 06657 v vermeldt Ten Bruggencate dat een molen in Oost-Vlieland voorkomt op kaarten van 1840, 1854 en 1866, en dat hij in 1869 omwoei. Er is geen sprake van een tweede molen in het dorp, het moet dus om dezelfde molen gaan.

Friesch Dagblad dinsdag, 17 februari 2004, Regio:

Vlielanders mogen molen bouwen in duin

Vlieland – Het Toeristisch Platform Vlieland mag een molen bouwen in het duin, in het verlengde van het Molenglop. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald in een geschil tussen de provincie Fryslân en de gemeente Vlieland. Zes jaar geleden gaf de gemeente al een bouwvergunning voor de herbouw van de historische molen af aan H. Veerdig, die in de molen onder meer een expositieruimte wilde vestigen. Veerdig besloot echter af te zien van de bouw, maar de vergunning bleef geldig. De gemeente tekende de molen bovendien vast in op het bestemmingsplan.
Geïnspireerd door Veerdig besloot het Toeristisch Platform Vlieland ruim een jaar geleden de plannen voor een molen opnieuw op te pakken, maar het platform staakte zijn werk toen de provincie Fryslân in de zomer van 2003 weigerde de bestemmingsplanwijziging goed te keuren. Vlieland ging tegen de afwijzing in beroep bij de Raad van State, die de gemeente gelijk gaf.

Geldschieters

Of er nu ook echt een molen gebouwd wordt op Vlieland, hangt af van het enthousiasme van mogelijke geldschieters, laat het Toeristisch Platform weten. Binnenkort beraadt het platform zich over zaken als het aanvragen van subsidie.