Molen (verfmolen), Amsterdam

(verfmolen)
verfmolen

Kostverlorenvaart o.z., hoek Wenslauerpad n.z.
Nieuwer-Amstel
Nieuwer-Amstel A (1) 51 Johs Robergen

geschiedenis
De eerste kadastrale kaart van Nieuwer-Amstel dateert uit 1818. Daarop is de molen op perceel A51 weergegeven (zie boven).

Nederlandsche courant, 22 september 1784

TWISK, H. VAN DEN HEUVEL en L. JOUKES, Makelaars,zullen op Maandag den 8 November In 't Oudezyds Heeren Logement,Verkoopen :

No. 1. Capitaale VERF-MOLEN met deszelfs Heeren Huizinge , Pakhuizen , Lootsen en Erve, Thuin en Thuinhuis, vaste en losse Gereedschappen.

No. 2. Een een Splinter nieuwe VERF-MOLEN , meede met deszelfs Huizinge, Knegts Wooning, Pakhuis, Krytloots en Erve, Thuin, Thuinhuis en Coepel, vaste en losse gereedschappen;

de beide Molens zyn staande en geleegen aan de ring, tegens over malkanderen , 'ten einde het Janhansen Padt en by de drie Baarsjes, waar meede die Affaire zedert lange Jaaren is gedaan, en nog met succes worden gecontinueerd.

No. 3. Een HUIS en ERVE, staande en geleegen op het Janhansen Padt, naast No. 1.

No. 4. Een HUIS, THUIN en ERVE, staande agter. zyde No. 3., breeder by Biljetten, en te zien meteen Briefje door een der Makelaars ondertekend. De Bewyzen van Eigendom en Veilconditien zullen 4 dagen voor en op den Verkoopdag Voormiddags te zien zyn, ten Compt. van de Wel Mr. GALE ISAAC GALES, op de Colveniers Burgwal , tusschen de Doelestraat en het Oude Mannenhuis.

NB. deze molen stond tegenover dbnr 1352 zoals uit de advertentie is af te leiden.
de red. NSR