Molen De Pauw (1e), Nieuwendam

Nieuwendam, Noord-Holland

Nieuwendam
eind van de Molengouw
Waterland
Nieuwendam A (1) 203 H.C. Berens, molenaar

geschiedenis

De molen aan het eind van de Molengouw wordt al vermeld in 1627, en kreeg zijn naam De Pauw in 1722. Op de kaart van de drooggemaakte Waterlandse meren, van Jodocus Hondius uit 1628, staat de molen als standerdmolen getekend.

In 1830 was M.C. Behrens [moet zijn H.C. Berens] de eigenaar, opgevolgd door J.J. van der Moor.

Toen in 1885 A. Voogd de eigenaar was, verbrandde de molen in de nacht van 10 op 11 mei. Voogd liet daarna de molen herbouwen met onderdelen van een molen uit Vlaardingen.

Bron: "De molens van Amsterdam in oude ansichten" deel 3, mr. J.H. van den Hoek Ostende, 1983-2001.

Algemeen Handelsblad, 12 mei 1885:
"De korenmolen van A. Voogt te Nieuwendam is in den afgeloopen nacht door den bliksem getroffen en totaal afgebrand."

Schuitemakers Purmerender Courant, 13 mei 1885:
"Bij het onweder dat Zaterdagnacht losbarstte was de bliksem geslagen in de korenmolen van den heer A. Voogt te Nieuwendam. Het met riet gedekte gebouw stond in een oogwenk in lichterlaaie, aan blusschen van het brandend gevaarte viel niet te denken en na een kwartier gebrand te hebben viel het gebouw in een. Het vuur deelde zich mee aan een belendende schuur, die eenige varkens tot stalling diende. De dieren waren echter bijtijds in veiligheid gebracht. Ook deze schuur werd geheel door de vlammen verteerd, een tweede, gevuld met graan, die in brand was geraakt, bleef, evenals het woonhuis door de goede zorgen der brandweer van Nieuwendam en Schellingwoude behouden. Het schuitenhuis had veel van het vuur geleden.
Van de molen is niets meer overgebleven. Persoonlijke ongelukken vallen niet te betreuren. Verscheidene koeien en paarden in de nabijheid raakten in 't water, doch zijn voor zoover bekend is allen gered. Alles moet tegen branschade zijn verzekerd.
De drijvende stoomboot "Jan van der Heijde" uit Amsterdam was onmiddelijk uitgerukt en de stoomspuit van de Prinsengracht werd met de kettingboot overgezet. Beide keerden, toen de brand buiten de gemeente bleek te zijn, bij Buiksloot terug."