Molen Polder Polanen, Halfweg

Halfweg, Noord-Holland

Ringvaart van de Haarlemmermeer n.z.
Haarlemmermeer, Noord-Holland
Meerlanden

Weidemolen

geschiedenis
Het deel van de gemeente Houtrijk en Polanen dat beoosten de uitwatering van Rijnland ligt, was de polder Polanen. Oorspronkelijk stond hier geen molen, maar op de topografische kaart van 1879 staat er wel een aangegeven.

Vrij snel moet die weer zijn verdwenen, want in 1894 lag in de Mientekade een duiker om water te lozen op de Osdorperbovenpolder (Tenbruggencatenummer 01778 h). Polanen besloeg in 1894 ongeveer 13 ha, en voor de bemaling daarvan werd toen jaarlijks ƒ 125 betaald. In 1936 besloeg het poldertje Polanen 11.33.16 ha, en het betaalde toen ƒ 226,63 per jaar.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894. Verzameling H. van der Kaay.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TK van 1879.