Molen De lattenzager van Bruins / De Vrijheid, Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland

rechts deze molen links De Zoeker, V4562

Zaandijk
aan de Sluissloot nz., iets ten oosten van de Zoeker.

als lattenzager

geschiedenis

Het lattenzagertje De Vrijheid werd in 1930 gebouwd door Hein Bruins, 30 jaar stond het beoosten De Zoeker [*].

In 1967 werd De Vrijheid voorlopig opgeslagen, en later herbouwd in het Oostzijderveld. Daar moest het plaats maken voor het nieuwe raadhuis van Zaanstad, en werd op het laatste ogenblik gered voor de bulldozers. Het werd opnieuw opgeslagen, in een schuur aan het Haagse Pad te Zaandijk.

Eigenaar Bruins was in onderhandeling om de molen naar Amerika te verkopen. Op 18 maart 1978 haalde Joop Voorn uit Heemskerk, bekend van het Schaatsmuseum, het molentje nadat hij het van Bruins had gekocht, uit de schuur weg. De bedoeling was om het in Heemskerk op te bouwen, maar de gemeente wilde niet meewerken. De Jisper Molenvereniging wilde het in Jisp plaatsen, maar ook dat ging niet door.

In 1981 verkocht Voorn het molentje aan de heer Berghuis te Heemskerk, en het werd bij hem in tuin neergelegd. De exploitatiemaatschappij Molen De Vrijheid BV te Heemskerk exploiteerde tijdens de duur van de Floriade te Amsterdam een restaurant, en daarbij werd het molentje opgebouwd door de aannemersfirma Gebroeders Schram te Beverwijk.

Bron: Molenpost nr. 68, 1991.
Verzameling H. van der Kaay.

[*] De locatie is niet helemaal duidelijk. Uit twee foto's in de beeldbank van De Zaansche Molen valt op te maken dat De Vrijheid rond 1965-1967 ten west-zuidwesten van De Zoeker stond, schuin aan de overkant van de Zaandijker Sluissloot, aan de zuidzijde. Dat is dus (?) op de plek waar voordien ook al een De Vrijheid had gestaan, Tenbruggencatenummer 12460. De molen lijkt daar ook op een andere schuur te staan dan op de oudere foto's.

H. Bruins bouwde het molentje De Vrijheid rond 1938 op een schuur die niet ver oostelijk van De Zoeker stond, op dezelfde oever van de Sluissloot. Hij gebruikte de zaagmolen voor de bouw van schuiten en weidemolens. De vlucht bedroeg 7,25 m.
Toen De Zoeker in 1968 moest wijken voor woningbouw, werd De Vrijheid gesloopt en in onderdelen opgeslagen.
Bron: "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015.

De molen heeft waarschijnlijk slechts kort bestaan. Hij was gebouwd op een vethuis.