Molen De Huisman (2e), Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Assendelft
aan de Nauernase Vaart
Assendelft A (3) 516 Cornelis Aris, papierfabrikeur

86 voet

geschiedenis
Papiermolen, eerder snuifmolen 'De Huisman', heeft gestaan aan de Nauernase Vaart, te Assendelft, tussen de watermolen 'de David' en de papiermolen 'de Huisvrouw', Bouwjaar 1729, jaar van verdwijnen 1833.

In het jaar 1729 is Engel Huijsman eigenaar van deze snuifmolen, 4 jaar later pas , in 1733, ontvangt hij voor deze molen de windbrief, dat gebeurde in die tijd wel vaker. Tot 1760 blijft de molen in zijn bezit, in dat jaar wordt Jan symonsz. Oosterhoorn eigenaar van 'de Huisman' en zijn buurvrouw snuifmolen 'de Huisvrouw'.
Op 31 december 1778 wordt de molen door de bliksem getroffen en brandt tot de grond toe af, samen met de runmolen 'De Valk', te Nauerna. De molen wordt herbouwd en komt in 1797 in handen van de Fa. Lakeman, Beering & Comp. In dat jaar wordt de molen omgebouwd tot papiermolen. In 1833 wordt hij gesloopt.

- 'duizend zaanse molens' P. Boorsma 1968
- de Zaende 3e jaargang nr.3 1948
Fulco Rol.

De molen werd op 18 februari 1833 voor ƒ 3000 gekocht door de Lisser korenmolenaar Jan Jacobus van Rhijn, die hem liet afbreken en in Lisse herbouwen op een nieuwe stenen onderbouw.
Bron: "Kroniek van de Lisser Timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal, 1762-1839", Bert Kölker, 2012.

Bij de afbeelding:
De afbeelding met de molens is een schildering op een dienblad. Het is omstreeks 1780 geschilderd aan de Nauernase Vaart. Het laat van links naar rechts de volgende molens zien.
Papiermolens 'de Huisman' en 'de Huisvrouw',dan de verfmolen 'het Spinbol', oliemolen 'de Oranjeboom', papiermolen 'de Koning', oliemolen 'het Roode Hert' en verfmolen 'het Fortuin'.