Molen Het Roode Hert / De Storm, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Het Roode Hert / De Storm
Molen 06651 s Het Roode Hert / De Storm (Assendelft)

Assendelft
aan de Nauernase Vaart op de grens met Assendelft en Krommenie

geschiedenis
De molen komt voor het eerst voor in het jaar 1652, dan verkoopt Jacob Jacobsz. Leen een kwart in een oliemolen bij de Clamdijk (grens tussen Assendelft en Krommenie), aan Jacob Gerritsz. Storm.
In 1656 neemt Jacob Gerritsz. Storm een hypotheek op de molen "het Roohart'. Op 16 januari 1683 koopt Gerrit Luitse, te Zaandijk, van Simon Pietersz de Sent, te Wormer, 5/8 deel in de molen voor Fl.1500,-.
Tot het jaar 1739 blijft deze man participant in de molen, dat is vrij lang in die tijd, de man moet dus ook een behoorlijke leeftijd hebben bereikt.
In 1772 komt 'het Roode Hert' in handen van de familie Zwart, zij blijven tot 1787 eigenaar van de molen. Op 5 mei 1787 verbrandde de molen geheel, er waren vermoedens van brandstichting.
Op 23 januari 1789 verkoopt Pieter Swart, te Zaandijk, aan Fa. Oosterhoorn en Lakeman, het erf van de verbrande oliemolen 'het Roohart', voor Fl.180,-. Op dit erf werd later de mosterdmolen 'de Storm' gebouwd.

- 'Molens te Assendelft' P. Boorsma 1942
- De Zaende 3e jg. nr. 5 1948
Fulco Rol

trivia
De afbeelding met de molens is een schildering op een dienblad. Het is omstreeks 1780 geschilderd aan de Nauernase Vaart. Het laat van links naar rechts de volgende molens zien.
Papiermolens 'de Huisman' en 'de Huisvrouw',dan de verfmolen 'het Spinbol', oliemolen 'de Oranjeboom', papiermolen 'de Koning', oliemolen 'het Roode Hert' en verfmolen 'het Fortuin'.

Oliemolen 'het Roode Hert' of 'de Storm', te Assendelft aan de Nauernase Vaart op de grens met Assendelft en Krommenie, tussen de oliemolen 'de Oranjeboom' en de verfmolen 'het Fortuin'.
Bouwjaar niet bekend, verbrand in 1787.