Molen Polder Achtermeer / Overdie en Achtermeer, Alkmaar

Polder Achtermeer / Overdie en Achtermeer

Alkmaar
Alkmaar F (1) 152 Polder d'Overdie + Agtermeer

Later vijzel 2 m Ø

of later
geschiedenis
De Achtermeer was in 1533 de eerste droogmakerij van Noord-Holland. Het octrooi werd in 1527 verleend aan Jan Jansz., baljuw van de Nijenburg, en aan de Alkmaarse schout Willem Jansz. (beiden uit de familie die zich later Egmond van de Nijenburg noemde). De Achtermeer viel droog in 1533 en werd in 1536 in gebruik genomen.

De molen maalde uit op de Bleekerssloot en vandaar op de stadssingel van Alkmaar, deel van de Schermerboezem.

Begin achttiende eeuw werden de polders Achtermeer, Overdie, Klappolder (zo ver bekend zonder bemaling), Kooimeer en Groenewater of Rietmeer samengevoegd en nam de molen van de Achtermeer de bemaling over.

In 1886 verbrandde de molen, daarna werd de opvolger, afkomstig uit de Beemster, op dezelfde plek gebouwd.

Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

Keizer Karel V verleende in 1533 een octrooi of concessie om het Achtermeer leeg te malen. Dat was bekend. Er waren echter twijfels of dat plan werkelijk is uitgevoerd. Maar nu zijn de laatste raadsels rond de Achtermeer opgelost. In 1539 was het meer droog en graasde er vee.
Bron: Noordhollands Dagblad, editie Alkmaar e.o., 3 aug. 2011.

Purmerender Courant 13 okt. 1886:
"Zondagavond (10 oktober 1886) barstte een hevig onweder boven ALKMAAR los. De bliksem sloeg in de WATERMOLEN IN DE OVERDIEPOLDER, welke binnen korten tijd geheel afbrandde. Het woonhuis in de onmiddelijke nabijheid is gespaard gebleven. Alles was verzekerd. Brandweer en schutterij waren tijdig op de plaats des onheils."

1097. 1806, mei 8. Mr. J. de Lange en .... ? schepenen der Stad Alkmaar, verklaren dat Nicolaas Anthonius Kok te Haarlem, Pieter Stelt te Beverwijk, Cornelis van Oostveen, Gerrit de Heer en Adrianus Petrus de Lange te Alkmaar, procuratie hebbende van Jan Pieter Goudsblom, alsmede voornoemde Cornelis van Oostveen als procurator van Gijsbert van Laaren Arie van Wetering, hebben opgedragen aan de Stad Alkmaar, twee tuinen, geschikt als boomkwekerij, gelegen naast elkaar buiten de Kennemerpoort aan de Steeneweg, belend ten noorden, westen en zuiden de Stadshouten, ten oosten de Steeneweg, onder voorwaarde, dat de koper de pompschuif van de watermolen van Overdie en Achtermeer, welke door de Steeneweg loopt, zal onderhouden. Met beschadigd zegel. Inv. nr. 1656.
Bron: Inventaris stadsarchief Alkmaar 1254-1815, deel 2. Regestenlijst 1254-1810.