Molen De Graeuwe Papiermolen / De Phenix, Alkmaar

De Graeuwe Papiermolen / De Phenix

Alkmaar
aan de Schermerdijk, onder de huidige ringweg
Omval
Alkmaar

geschiedenis
In 1633 werd de molen opnieuw verplaatst, nu naar de binnenglooiing van de Schermerdijk i.v.m. het droogmaken van de Schermeer. Zie het kaartje.

Oprechte Haerlemsche courant, 20-09-1721
Men presenteert uytterhand te verkopen een groote stercke achtkante witte Papier-Molen , staende en gelegen dicht by Alckmaer op de Schermer-Dijck, met de Schuuren , Huysing, en de Gereedschappen daer by behorende, of anders (indien den Koper genegen mochte zijn deselve tot eeuwig ander gebruyck t'appropriƫren) sonder het Papiermakens Werck en Gereedschap, en met soo danige Huysinge als des Kopers gadinge soude mogen zijn : Die daer gadinge in heeft, addresseere sig aen Monsr. Hendrick Scholte, .Factoor in Papieren tot Amsterdam, of op de voorn. Molen.

Oprechte Haerlemsche Courant, 7 feb. 1722:
"Op Saturdag den 28 February 1722, 's middags ten 1 uur, sal men tot Sardam op den Dam in de Otter verkopen een hegte sterkeen welgeconditioneerde agtkante Witte Papiermolen, daer de Witte Papiermakerye veel Jaren met goed succes in is en heden nog werd gedaen; staende op de schermer-Ringdijk na by Alkmaer, met of sonder de Papiermakers Gereedschappen, te keure van den Koper, alsoo deze Molen ook seer bequaam en welgelegen is, omme tot een Pel-, Mout-molen, Oly-slaen, etc., te werden geappropieert; De Conditien en Inventaris van de Gereedschappen zijn te zien, en nader onderrigtinge is te bekomen by Monsr. B. van Gerrevink, Papierkoper tot Amsterdam, en op de voornoemd. Molen."
Van Gerrevink vekocht deze molen nadat hij de papiermolen te Schoorl (Tenbruggencatenummer 06505 o) had gekocht.

In 1730 wordt de molen De Phenix genoemd, hoewel over eventuele brand niets bekend is. Een van de eigenaars en papiermakers van De Phenix was Dirk Blauw, die het familiebedrijf in Wormerveer zou uitbouwen tot een internationaal bekend papierconcern.

In 1750 werd de molen geveild, maar niet verkocht, wel uitgesloopt.

Bron: Voorn, "De papiermolens van Noord-Holland", blz. 234-236.
Henk v.d. Kaay, 6 augustus 2007.

Historisch kadaster Regionaal Archief Alkmaar perceel Kad.G256-a:
In 1659 erfde Jan van Baseroy van zijn vader Bartelmies van B. onder meer 1/8 in de grauwe-papiermolen op de Schermerringdijk (bron: P.Dekker, Bokaal, p.28)

Verpondingen: Schermer: papiermolen aan de Schermer Ringdijk met woonhuis en schuren voor de meestersknecht, tax f110, veranderd in f140 (oude verp. was f7.10): 1730 Lucas van Gerrevink f9.7. In 1753 afgebroken en op nihil (bron: RAA, SA 743 / 741, Verp., Vp2554).

1753.02.24: papiermolen met schuur en woonhuis afgebroken om caduciteyt (bron: RAA, SA 746, Lijst van afgebrande en geamoveerde gebouwen 1750-1793 opgemaakt ivm. kwijtschelding verponding, Vp2554).

Bruinvis wijdt hierover wat meer uit: Op 1753.02.24 kregen de eigenaars Claas Grootsant, Andries Holm, Gerrit Jonge Arend en Jan Peet van burgemeesters vergunning tot afbraak voor overbrenging naar Westzaan. Aandeelhouder en molenaar was ook Dirk Blauw (geb. Wormerveer 1701.02.19, ged.Alkm doopsgezind 1723, tr.Alkm 1724.02.06 Aaltje, dochter van de doopsgez. leraar Cornelis Jansz en zuster van Gijsbert Boomkamp). Hij vertrok weer naar Wormerveer in 1745. (bron: C.W.Bruinvis, De molens van Alkmaar, p. 32).

Ter herinnering aan De Phenix ligt er op industrieterrein Overdie nu de Phoenixstraat.