Molen Oliemolen op het Beeckelant / Bleeckelant, Alkmaar

Oliemolen op het Beeckelant / Bleeckelant

Alkmaar
Alkmaar

geschiedenis
Op 15 oktober 1593 werd voor de erfpachtsom van 4 pond 5 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een oliemolen te Alkmaar, omtrent de stad, op het "Beeckelant", verstrekt aan Willem Cornelis.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Het moet een standerdmolen zijn geweest omdat de eerste bovenkruier-oliemolen pas in 1604 werd ontworpen.

"Oliemolen Alkmaar buijten de stad op 't Bleeckelant. Opger. Willem Comen. 12er jaar erfp. 3 pond 5 st."

Bron: Notities uit de reeckeningen van Johan Colterman, rentmeester-generaal van Kennemerlant ende Westvrieslant, 1603. Aantekeningen van Simon Hart, voormalig directeur van het Amsterdamse stadsarchief, onderzoeker in de 1940-er en 1950-er jaren. Overgenomen door J.W. van Sante, archivaris in de 1950-er en 1960-er jaren, gemeentearchief Zaanstad.
Ron Couwenhoven, 15 nov. 2019.

Mogelijk is de molen weergegeven op de kaart van Cornelis Drebbel uit 1597, zie dbnr. Tenbruggencatenummer 17460. De oliemolen De Hercules Tenbruggencatenummer 06651 a waar Willem Cornelis mede-eigenaar van was, staat tenslotte naast deze standerdmolen. Zolang echter niet duidelijk is wat bedoeld wordt met de locatieaanduiding 'Beeckelant' uit de windbrief, is de onzekerheid over een eventuele relatie tussen deze molen uit de windbrief en de molen op de kaart van Drebbel te groot.