Molen De Phenix (1e plaats), Alkmaar

De Phenix (1e plaats)
papiermolen

Alkmaar
zuidzijde van het Zeglis
Alkmaar

geschiedenis
Op 2 juni 1593 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een papiermolen verstrekt aan Jan Jacobs de Bois, poorter te Alkmaar.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

De molen werd aan de zuidzijde van het Zeglis gebouwd in opdracht van Jan Jacobsz. du Bois, tevens eigenaar van de eerste windpapiermolen (dbnr. 6798).

Bron: "De industrie- en korenmolens van Alkmaar", door Leo den Engelse en Pieter Schotsman +, in "Alkmaar op de Wind", 2007.

In 1602 werd de molen verplaatst naar de oever van de Schermeer, eigenaar was toen Willem Jacobsz. Garentwijnder.

Op de kaart van Cornelis Drebbel uit 1597 is deze eerste molen buiten de Boompoort een grondzeiler.

Op een latere kaart uitgegeven door Claes Jansz. Visscher in 1635 (zie Tenbruggencatenummer 07909) is de molen verdwenen, evenals de standerdmolen ernaast.

Op de kaart is wel De Phenix op de derde positie weergegeven (Tenbruggencatenummer 06651 n) en blijkt dat dat ook een grondzeiler was. Omdat dit de enige grondzeiler is van de kaart van Drebbel die op de kaart uit 1635 verdwenen is, wordt geconcludeerd dat deze grondzeiler papiermolen De Phenix is op de oorspronkelijk standplaats.